Cererea pentru porumbul ucrainean a crescut semnificativ pe piețele internaționale, importatorii devenind mai activi, în timp ce oferta fermierilor rămâne limitată. Potrivit analiștilor, interesul pentru porumbul din Ucraina a crescut în urma știrilor referitoare la o scădere a recoltei atât în Ucraina, cât și în America de Sud, scrie Agroportal.
În septembrie, Ucraina a exportat 200.000 de tone de porumb și, deși aceasta este o perioadă de tranziție, ne așteptăm ca volumele principale de export să aibă loc în octombrie, noiembrie și decembrie, au menționat analiștii.
Anul trecut, Ucraina a exportat aproximativ 30 de milioane de tone de porumb, însă în acest sezon se estimează volume mai mici din cauza stocurilor reduse — la 1 septembrie existau doar 600.000 de tone în depozite.
Estimăm o recoltă de 21-22 de milioane de tone de porumb, din care aproximativ 5 milioane vor fi consumate pe piața internă. Potențialul de export este estimat la 15-17 milioane de tone, adică aproape jumătate din total, subliniază experții.
Pe de altă parte, piețele globale arată o cerere mare pentru porumbul ucrainean, în special în Europa.
Spania este foarte interesată de porumbul ucrainean: până la sfârșitul săptămânii trecute, prețul a crescut la 222-224 USD pe tonă, comparativ cu 215 USD la începutul săptămânii. Portugalia s-a alăturat, de asemenea, procesului de achiziție, notează analiștii.
Totuși, porumbul ucrainean se confruntă cu concurența din partea Statelor Unite.
Exportatorii americani oferă porumb cu 2-3 dolari pe tonă mai ieftin, ceea ce îi determină pe importatori, în special din Spania, să opteze pentru porumbul american în noiembrie și decembrie, adaugă analiștii PUSK.
De asemenea, piața mondială este influențată de factori externi, în special de campania de semănat din Argentina.
Culturile de porumb din Argentina se confruntă cu o lipsă de umiditate, ceea ce ar putea afecta grav recolta și, implicit, prețurile mondiale, comentează experții.
În ciuda fluctuațiilor locale, se estimează că prețurile porumbului vor continua să crească în a doua jumătate a sezonului.
Observăm deja tendințe ascendente. Până la sfârșitul anului, prețul condiționat ar putea ajunge la 200-205 USD pe tonă, iar în primăvară chiar la 220-230 USD. Totuși, în următoarele 2-3 săptămâni, este posibilă o scădere temporară a prețurilor la 175-178 USD pe tonă, concluzionează analiștii.