CUM OBȚINEM RECOLTE BOGATE ÎNTR-UN AN SECETOS - DIN EXPERIENȚA FERMIERUL ION BORCILĂ DIN FLOREȘTI

25 nov 2022
În pofida provocărilor anului și a secetei severe care a afectat într-o măsură destul de mare culturile de câmp din toate regiunile țării, Ion Borcilă, administratorul compania agricolă SRL „Eco-Mondial” din Gura Camencii, raionul Florești se poate lăuda cu o recoltă bogată de rapiță și cereale. În 2022, fermierul a cultivat rapiță pe o suprafață de 800 de hectare și a avut o recoltă de 3,5 tone la hectar, un rezultat foarte bun pentru anul în curs. Secretul constă în efectuarea lucrărilor la timpul potrivit și monitorizarea strictă a culturilor pe întreaga perioadă de vegetație, spune agricultorul.

Sunt foarte importante operativitatea și organizarea, și nu e doar la rapiță, dar la toate culturile. Pentru început, condițiile pentru semănat trebuie să fie optime. Noi am reușit să semănăm toamna trecută când încă era umiditate în sol, astfel, am avut rezultate bune la toate culturile din Grupa Întâi. Și dacă a fost pornirea bună, rapița a intrat în iarnă în faza de 7-8 frunze – ideal pentru această cultură, apoi a fost zăpada, ploile din primăvară, am administrat îngrășăminte minerale suficiente, am ținut sub control atacul bolilor și al dăunătorilor și astfel am obținut roadă bogată.

Anul a fost unul specific, au fot mulți dăunători, boli, dar am reușit să luptăm cu ei. Am avut atac al gândacului păros, cel mai problematic dăunător, care apare în perioada de înflorire, când multe insecticide nu sunt permise și ne-a dat bătăi de cap, dar ne-am isprăvit.

Un sfat pentru fermieri: la rapiță, noi semănăm întotdeauna hibrizi, nu mergem pe C2, ales din sămânța de anul acesta. Sămânța de calitate dă rezultate bune, a declarat pentru AGROMEDIA Ion Borcilă.



Anul acesta compania agricolă a mărit suprafața de rapiță până la 1300 de hectare. Cultura a răsărit foarte bine și promite o roadă frumoasă. Fermierul ne-a mărturisit că a recurs la un șiretlic, a semănat în două etape: prima în luna august și cea de-a doua – în septembrie.

Toamna aceasta, rapița a răsărit ideal. Cea semănată în septembrie îmi place mai mult și nu necesită atât de multe cheltuieli. Cea din august a răsărit mai devreme, a avut condiții bune și am fost nevoiți să intervenim de 2 ori cu regulator de creștere pentru a stopa dezvoltarea, iar la cea din prima etapă a fost suficientă o singură intervenție. Și celelalte culturi de toamnă arată foarte bine. Sperăm să avem un an bun, menționează agricultorul.

Rezultatele companiei SRL „Eco-Mondial” au fost cele mai bune din raionul Florești și au fost apreciate și premiate în cadrul sărbătorii „Ziua lucrătorului din agricultură și industriei prelucrătoare”. Producătorul agricol a primit o diplomă de gratitudine pentru „rezultate remarcabile la recoltarea rapiței de toamnă”.

Ziua agricultorului, la Florești a fost marcată vineri, 25 noiembrie, printr-un eveniment festiv. Au fost menționați și premiați pentru rezultate frumoase și munca asiduă în domeniul agriculturii 136 de fermieri și muncitori în acest domeniu.



Am sărbătorit nu cu mare fast, dar am ținut să mulțumim agricultorilor pentru munca rodnică, spiritul gospodăresc, contribuția la dezvoltarea sectorului agricol din raion. Au fost acordate premii pentru Cel mai bun legumicultor, pomicultor, crescător de animale, crescător de păsări și crescător de ovine, caprine și producerea laptelui. De asemenea, au fost premiați fermierii cu cele mai bune roade la rapiță, grâu, orz, floarea soarelui, sfecla de zahăr și porumb.

La fel, am menționat mecanizatorii pentru cele mai bune roade la recoltarea cu combina, la cea mai mare suprafață de semănat, la cea mai mare suprafață de utilizare a substanțelor de uz fitosanitar și la cea mai mare suprafață prelucrată cu scarificatorul, pentru a promova lucrările de menținere a potențialului biologic al solului. Și desigur, au fost menționate serviciile disconcentrate ce au contribuit pe parcursul anului la dezvoltarea sectorului agricol, a declarat pentru AGROMEDIA Veaceslav Tocan, Președintele Direcției Agricole Florești.

Ziua lucrătorului din agricultură și industriei prelucrătoare în Republica Moldova este sărbătorită anual, în ultima duminică din luna noiembrie.
loading ...