CUM PĂSTRĂM CORECT SEMINȚELE DE FLOAREA-SOARELUI DUPĂ RECOLTARE

22 aug 2024
Floarea soarelui este una din cele mai importante plante cultivate pe glob, având ponderea de 13% din producția mondială de ulei, fiind totodată și cea mai importantă plantă uleioasă pentru R. Moldova.
 
În ultima perioadă, floarea-soarelui a cunoscut o extindere foarte mare, inclusiv la nivel național. Acest fapt împiedică respectarea cu strictețe a asolamentului. Totuși, specialiștii recomandă cultivarea florii-soarelui pe același teren nu mai mult de 2 ani consecutiv. Astfel, se reușește evitarea mai multor probleme precum atacul de o paletă largă de boli și dăunători. Cu toate că în ultima vreme au fost creați hibrizi cu o anumită toleranță și chiar rezistență, nu se poate renunța la respectarea rotației culturilor decât cu riscuri.
 
Floarea-soarelui are boli și dăunători comuni cu alte culturi, ceea ce ne obligă să evităm cultivarea ei după:
  • fasole, soia și rapiță, evitând atacul de putregai alb;
  • cartof, fasole, soia, lucernă, evitând atacul de putregai cenușiu;
  • după porumb și sfeclă pentru că au atac comun de Tanymecus.
 
În acest material, ne-am propus să venim cu recomandările cercetătorilor cu referire la recoltarea și păstrarea semințelor de floarea-soarelui.
 
Momentul oportun pentru recoltare la cultura de floarea-soarelui se consideră a fi atunci când umiditatea semințelor este între 10 și 13%. În această situație, 70% dintre calatidii sunt uscate și 30% au culoarea brună. Calendaristic, momentele acestea sunt în țara noastră în ultima decadă a lunii august și mijlocul lunii septembrie, cu diferențe în funcție de zonă, condiții climatice și hibrid cultivat.
 
După recoltare, semințele de floarea-soarelui trebuie să fie minuțios uscate, până la nivelul de umiditate de 6%. În spațiile în care sunt depozitate semințele este necesară menținerea temperaturii sub 20 ⁰C.
 
Condiții de calitate pentru cultura de floarea soarelui:
  • Semințele de floarea-soarelui trebuie să fie întregi, coapte, fără să indice mucegăire, putrezire. Prezența insectelor vii printre semințe nu este permisă.
  • Umiditatea trebuie să fie de 9%.
 
Este admis un maximum de 2% impurități din care:
  • impurități pulbere;
  • impurități ne-oleaginoase: minerale, organice, semințe de buruieni sau de la alte plante de cultura ne-oleaginoase, coji;
  • impurități oleaginoase: semințe de oleaginoase, altele decât cele de floarea soarelui și semințe seci de floarea soarelui.
loading ...