CUM POATE FI FACILITAT EXPORTUL DE CEREALE ÎN CONDIȚIILE ACTUALE? Exportatorii, în discuții cu autoritățile

28 jul 2022
Exportatorii de cereale au discutat cu reprezentanții instituțiilor de stat despre exporturile de cereale ale Republicii Moldova în contextul crizei regionale, a prețurilor mari la transport și a ieftinirii grânelor din cauza stocurilor din Ucraina.

Problema înființării cheiurilor temporare pentru încărcarea cerealelor și necesitatea creării de posturi vamale comune la granița cu România au fost principalele subiecte enunțate.

Exportatorii susțin că o barjă de câteva sute de tone care e încărcată la un chei temporar înseamnă câteva zeci de camioane care nu vor mai încărca infrastructura rutieră, în condițiile în care oricum prețurile la transportul rutier au crescut foarte mult. Mai mult, în acest fel se scade și presiunea pe punctele vamale, iar cozile de zeci de camioane se vor reduce. Participanții la discuții au mai remarcat că în ultimele luni a crescut foarte mult și volumul de marfă transportat pe calea ferată.

O altă problemă remarcată a fost scăderea prețurilor cerealelor la nivel mondial, ceea ce a făcut ca producătorii să nu mai vândă producția, în așteptarea unor majorări de preț. Expertul economic ANB / IDIS ”Viitorul”, Veaceslav Ioniță, menționează că acest lucru nu se va întâmpla prea curând, în condițiile în care Banca Centrală a Ucrainei a devalorizat intenționat hrivna pentru a promova exporturile.

O altă propunere pentru facilitarea exporturilor de cereale a fost legată de inițierea de discuții cu partea română pentru o derogare de acces în zona transfrontalieră cu autocamioane de tip sovietic, fără tahograf, care nu au în mod legal voie pe teritoriul Uniunii Europene.

Alte discuții au fost legate de situația dificilă a producătorilor agricoli în condițiile secetei extreme din unele zone, care a dus la compromiterea unor culturi – cum ar fi porumbul – în proporție de peste 90%.

Participanții la discuții au abordat și subiectul investițiilor necesare pentru dezvoltarea terminalelor de încărcare feroviare și au recunoscut lipsa de previzibilitate pentru realizarea planurilor pe termen lung, în condițiile incertitudii legate de războiul din Ucraina.

În privința transportului fluvial, există posibilitatea exportului prin portul de stat de la Giurgiulești, care are o capacitate de 600.000 de tone anual. Pentru facilitatea activității, a fost demarată procedura de creare a unei zone de control vamal, astfel încât să se elimine așteptarea până la sosirea întregii cantități de marfă, iar camioanele să poată fi descărcate rapid, pe măsură ce ajung în port.

O altă temă discutată a fost legată de posibilitatea ca autoritățile să cumpere o parte din producția agricolă pentru rezervele de stat, la un preț corect și pentru fermieri.

Serviciul Vamal a prezentat statistici cu privire la creșterea exporturilor, în special cele de cereale, și a arătat că presiunea cea mai mare este la vămile din regiunea de sud. În context, s-a anunțat că se poartă negocieri cu partea română pentru fluidizarea traficului.

Discuții suplimentare cu partea română sunt necesare pentru extinderea infrastructurii portului Galați și precum și a infrastructurii de acces, necesară atât în contextul crizei provocate de războiul din Ucraina, dar și ulterior, în condiții de pace.

Discuțiile au avut loc în cadrul dezbaterii publice organizate de IDIS ”Viitorul” pe platforma de dialog Agenda Națională de Business.
 
loading ...