DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

23 jun 2022
Deblocarea exportului de grâu ar putea avea loc mai devreme decât anunțau acum câteva zile oficialii. La următoarea ședință a Comisiei Situații Excepționale va fi luată decizia privind anularea interdicției de a exporta grâu. Este declarația președintelui comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Vladimir Bolea. Potrivit deputatului, statul va veni în ajutorul agricultorilor și cu rambursarea accizei la motorină pentru producătorii mici și mijlocii. În același timp, Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului compensații parțiale la achiziția de fertilizanți și regulă pe piața produselor petroliere, transmite AGROMEDIA, cu referire la ipn.md.

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor Alexandru Slusari spune că revendicările agricultorilor rămân aceleași: compensații la motorină și fertilizanți și posibilitatea de a exporta grâu.

Alexandru Slusari susține că decizia fermierilor de a-și scoate tehnica agricolă pe traseele naționale este o modalitate de protest, însă nemulțumirea nu este motivată politic.

Protestul este strict economic. Și agricultorii tare s-au supărat după declarațiile privind motivarea politică a protestului. Sunt scumpiri galopante la resurse, motorina s-a scumpit cu 300%, iar fertilizanții cu 400%. În plus, avem un deficit de motorină. În același timp, avem un blocaj al produselor, nu putem exporta grâu. Agricultorii stau cu stocurile în depozite și în ajunul secerișului, n-au unde depozita grâul. Cele mai importante revendicări sunt restituirea accizei pentru toată motorina procurată în 2022, deblocarea exportului de grâu, ordine pe piața produselor petroliere, compensarea parțială a fertilizanților, măcar 30%. 70 de milioane de lei în plus sunt necesare pentru a soluționa problema cu acciza la motorină, a spus Alexandru Slusari, în cadrul unei emisiuni tv.

De cealaltă parte, reprezentanții guvernării dau asigurări că interdicția de a exporta grâu și făină va fi ridicată. Iar acciza la motorină va fi rambursată integral pentru producătorii mici și mijlocii.

La ședința Parlamentului se va prelungi situația de urgență, iar la prima ședință a CSE se va lua decizia cu privire la anularea interdicțiilor de export a grâului. Cu referire la rambursarea accizei la motorină, Guvernul a ajuns la ideea a 150 de mii de lei, ceea ce înseamnă 41 de tone de motorină pentru fiecare agricultor. Nimeni nu-i consideră pe agricultori oponenți, dușmani sau jucători politici.
Sunt niște oameni care se confruntă cu probleme foarte mari, de asta ne-am axat pe producătorii mici și medii, care din cauza marilor monopoliști, ce dictează prețurile de achiziții, sunt prejudiciați,
a spus deputatul PAS, Vladimir Bolea.

Acum două zile, Guvernul a anunțat că acciza la motorina utilizată în anul 2022 de întreprinderile agricole mici și mijlocii va fi compensată în cuantum de până la 100%. Astfel, producătorii agricoli mari vor beneficia de compensații în cuantum de 30% sau 894 lei/tonă, iar întreprinderile mici și mijlocii vor beneficia de compensarea accizei în valoare de până la 100% sau 2980 lei/tonă. Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor beneficia aproape 14 mii de întreprinderi.

 

DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

DEBLOCAREA EXPORTULUI DE GRÂU – DISCUTATĂ LA URMĂTOAREA ȘEDINȚĂ CSE

loading ...