EDUARD GRAMA: ”Nu există riscul de a fi afectată securitatea alimentară a țării, însă sunt toate șansele de a fi blocate exporturile”

17 jul 2020
Anul agricol 2020 este destul de mult afectat din cauza înghețurilor de primăvară și a secetei. Cu toate acestea, securitatea alimentară a țării nu va fi afectată. Asta susține Eduard Grama, președintele Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere “Agrocereale”. Într-un interviu pentru portalul bani.md, fostul ministru al Agriculturii a declarat că exporturile de cereale vor fi în curând foarte mult afectate. Se întâmplă din cauza unei lipse de comunicare și colaborare între agricultori și ANSA.

 “În exportul de cereale cel mai mare rol îl are ANSA ca organ care verifică calitatea produselor pentru export și eliberează certificatele fitosanitare la export. Și, aici, producătorii agricoli își doresc o conlucrare și o deschidere din partea instituției date pentru a facilitata exportul, deoarece în domeniul dat contează foarte mult viteza de operare și cheltuielile care sunt. Așa cum Republica Moldova nu este un mare jucător pe piața europeană și mondilă de cereale, noi depindem de prețurile care sunt stabilite de bursele internaționale și care sunt dictate de jucătorii mari că Franța, Germania, Rusia, Ucraina. Din păcate, în ultima perioadă, noi ne ciocnim cu mai multe abordări greșite și tergiversări din partea instituție date, prin emiterea deferitor ordine și solicitări de deferire documente suplimentare, ce le mărește producătorilor agricoli semnificativ cheltuielile de perfectare a certificatelor fitosanitare și timpul de primire a acestora. Pot să va dau un exemplu: în comparație cu anul 2019 – primirea certificatului fitosanitar la export, ca timp, a crescut de 2 ori – de la 2 zile la 4 zile. Costurile de perfectare au crescut de aproape de 3 ori, deoarece ANSA solicită la momentul actual analize suplimentare, documente suplimentare, ce necesită cheltuieli de personal și de transport suplimentare pentru producătorii agricoli”, susține Eduard Grama.

Asociația pe care o reprezintă Eduard Grama “Agrocereale” încearcă să poarte un dialog constructiv cu ANSA pentru a rezolva aceste probleme, dar se pare că instituția statului încă nu a venit cu vreo măsură care să faciliteze obstacolele.Trebuie să luăm în considerare că volumele de export la momentul actual sunt nesemnificative și ele cresc pe parcursul finalizării recoltării. Atunci când se vor începe exporturile masive, cheltuielile producătorilor agricoli vor crește semnificativ și luând în considerare și timpul de perfectare care a crescut dublu, vor fi probleme la realizarea contractelor. Automat se vor micșora și exporturile și plățile în buget. O procedura sau un ordin negândit poate duce la probleme pe lanț majore și pierderi colosale pentru agenții economici și pentru stat”, a mai spus Eduard Grama.

Președintele Asociației mai crede că unele politici ale statului nu fac altceva decât să blocheze activitatea agricultorilor și exportatorilor, iar aceste greșeli pot avea consecințe destul de grave, în primul rând, pentru economia țării.

Noi suntem o țară mică și cu un consum intern mic, noi producem mai mult decât consumăm și suntem o țară cu orientare spre export. În loc să facilităm exportatorii, toți exportatorii - nu numai de cereale și oleaginoase, care sunt plătitori te taxe și impozite mari și cu pondere semnificativă în bugetul de stat, în unele instituții de stat se merge pe principii și valori inventate”, a subliniat Eduard Grama.

Asociația Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere „Agroceareale” este una tânără ca și instituție, însă membrii ei sunt producători agricoli cu experiență de zeci de ani în agricultură și exporturi de cereale și oleaginoase. Acest fapt le permite să folosească toată experiența lor în activitatea asociației și să se implice direct și prompt în problemele cu care se pomenesc producătorii agricoli. Mai mult, asociația a foat creată pentru a apăra interesele agricultorilor și pentru a purta un dialog cu instituțiile statului pentru rezolvarea problemelelor din sector.
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SCADE PREȚUL GRÂULUI? Datele noului raport USDA și situația pe piața mondială

18 jan 2022

STAREA CULTURILOR AGRICOLE ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ: Ce spun fermierii din diferite regiuni ale țării

17 jan 2022

TEREOS AR PUTEA IEȘI DE PE PIAȚA ROMÂNIEI: Motivul prezentat de compania care este al doilea mare producător de zahăr din lume

14 jan 2022

FERMIERII DIN CRIULENI: 850 ha de porumb au rămas în câmp. Recoltatul în plină iarnă continuă

04 jan 2022

SE SCUMPESC ÎNGRĂȘĂMINTELE, CREȘTE ȘI PREȚUL LA PRODUCȚIA AGRICOLĂ. De ce? Vezi argumentele

03 jan 2022

EDUARD GRAMA: ”Nu există riscul de a fi afectată securitatea alimentară a țării, însă sunt toate șansele de a fi blocate exporturile”

EDUARD GRAMA: ”Nu există riscul de a fi afectată securitatea alimentară a țării, însă sunt toate șansele de a fi blocate exporturile”

EDUARD GRAMA: ”Nu există riscul de a fi afectată securitatea alimentară a țării, însă sunt toate șansele de a fi blocate exporturile”

loading ...