FERMIERII CARE ALEG SOLUȚII INOVATOARE OBȚIN REZULTATE FRUMOASE

09 aug 2024
Sezonul agricol a fost unul plin de provocări pentru fermierii care au optat pentru cultura de rapiță. Condițiile climatice, caracterizate de secetă și variații de temperatură, au pus presiune pe fermieri în gestionarea culturilor și asigurarea unor producții satisfăcătoare, dar cu ajutorul soluțiilor inovatoare pentru managementul bolilor și dăunătorilor au obținut rezultate notabile în acest sezon de recoltă.
 
Iarna blândă și uscată, cu temperaturi mai mari decât media anilor anterior a dus la o presiune semnificativă asupra culturilor de rapiță din cauza riscului ridicat de infestare cu insecte dăunătoare. Temperaturile ridicate au dus la creșterea riscului de apariție a insectelor, cât și a agenților patogeni precum sclerotinia.
 
Pentru a preveni daunele și scăderea producției, fermierii români se confruntă cu provocări cauzate de scenariile meteorologice diverse, cu temperaturi extreme și lipsa precipitațiilor, alegând culturile de rapiță, o opțiune pentru recolte productive și profitabile. Printre aceștia, fermierii care au utilizat produse adaptate culturii de rapiță din portofoliul companiei internaționale de cercetare și dezvoltare în agricultură Corteva Agriscience au obținut rezultate bune în acest sezon.
 
Ca alegeri alegeri populare în rândul fermierilor se numări insecticidele Inazuma®, cu activitate complexă, sistemică și de contact, cu efect de lungă durată și Rapid® 060 CS, un insecticid care acționează asupra sistemului nervos al insectelor dăunătoare. În același timp, fermierii care și-au dorit să asigure atingerea potențialului genetic optim al culturilor prin practici durabile, au optat și pentru tehnologii inovatoare aplicate semințelor precum tehnologia LumiGEN™. Prin utilizarea insecticidului Lumiposa® 625 FS, fermierii au putut beneficia de un control excelent al dăunătorilor, protejând tinerele plăntuțe și asigurând un start foarte bun al culturii. De asemenea, pentru combaterea altor boli sau agenți patogeni, fermierii au utilizat la rapiță fungicidul Capartis™, cu activitate complexă și efect de lungă durată la stadiul de înflorire.   
 
În cazurile fermierilor care s-au confruntat cu Sclerotinia Protector, aceștia au apelat la hibrizi de rapiță toleranți la această boală precum Pioneer® PT303 Sclerotinia Protector sau noutățile din acest an în portofoliul din România, hibrizii Pioneer® PT312 Sclerotinia Protector și Pioneer® PT315 Sclerotinia Protector. Avantajele lor includ rezistență la scuturare, productivitate superioară, toleranța ridicată la principalele boli ale culturilor, dezvoltare rapidă în toamnă și adaptabilitate pentru semănat tardiv.
 
Emil Turdean, fermier și administrator la Agro Turdean Impex, județul Cluj a înregistrat pe toată suprafața de rapiță din fermă o medie de 4500 kg/ha, iar vârful de producție a fost la hibridul Pioneer® PT315 Sclerotinia Protector cu 4700 kg/ha:
 
A fost un an greu pentru rapiță din punct de vedere al iernii lungi și călduroase, care sufoca rapița. În aprilie, înainte de înflorit am folosit fungicidul Capartis™, iar pentru combaterea insectelor care au apărut din cauza temperaturilor blânde din sezonul rece am utilizat tot un insecticid al companiei Corteva, și anume, Inazuma®. Cultura s-a prezentat foarte bine în toate stadiile de creștere, cu o productivitate record precum și anul trecut. Dacă mă uitam la cultură, nicio silicvă nu era desfăcută, ceea ce demonstrează faptul că cercetarea și genetica lucrează în beneficiul fermierilor și hibrizii de rapiță, precum și produsele de protecția plantelor ale Corteva sunt numărul 1 pentru mine.
 
În ceea ce privește sezonul de toamnă, rapița continuă să fie o opțiune profitabilă datorită adaptabilității sale. Fermierii afectați de secetă pot alege utilizarea unor hibrizi de rapiță care au demonstrat performanțe stabile și reziliență în fața scenariilor climatice variate din toate regiunile țării, beneficiind de suportul tehnologic și inovațiile dezvoltate de Corteva.
 
Corteva rămâne un partener de încredere, oferind produse și soluții care răspund nevoilor specifice ale fermierilor din toare zonele țării, prin echipa de reprezentanți de vânzări ai companiei.
 
Autor: Andrei Ciocoiu, Category Marketing Manager Seeds, România și Republica Moldova
 
Mai multe informații sunt disponibile pe www.corteva.ro  
Urmăriţi Corteva Agriscience pe Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter şi YouTube  
 
loading ...