FERMIERII DE LA VARNIȚA: “Irigarea merge strună!”. Se întâmplă acest lucru grație implicării FDD. Vezi AICI detalii

27 apr 2021
 
Lucrările de reabilitare a bazinului de acumulare a apei de la Stația de Pompare “Varnița-14” din cadrul Sistemului Centralizat de Irigații “Varnița” au fost finalizate. Cu această ocazie, reprezentanții Fondului de Dezvoltare Durabilă Moldova au întreprins o vizită în regiune, pentru a efectua măsurările necesare și a testa etanșeitatea rosturilor de îmbinare a geomembranei aplicate. În urma verificărilor, s-a constatat că bazinul a fost renovat conform normelor și documentației de proiect aprobate, respectându-se și graficul de lucru.
 

Beneficiarii noului bazin sunt cei 15 membri ai Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații “Varnița”, care gestionează circa 530 hectare de teren agricol.
 
Irigarea costă scump!
 
Dorin Jardețchi este agricultor de zece ani și e unul dintre cei 15 fermieri. El deține 80 ha, pe care cultivă, în mare parte, legume, dar are în asolament, la fel ca și colegii săi, și cereale. AGROMEDIA l-a găsit în câmp, exact în momentul în care testa sistemul de irigare renovat. “Azi am pornit sistemul, apa se pompează în bazin. Sistemul a existat și înainte, doar că de prin anii 90 nu s-a investit niciun ban în reparația lui. Pentru că era în gestiunea statului și nimănui nu i-a păsat. Grație FDD, bazinul și-a lărgit capacitatea până la 21 mii metri cubi de apă”, ne-a comunicat antreprenorul.
 
De fapt, sistemele de irigare datează de prin 1969 și abia doi ani în urmă, au fost trecute din subordinea MADRM, în gestiunea proprietății publice. Apele Moldovei nu permiteau utilizarea pompelor, argumentând că sunt uzate, iar agricultorii achitau câte 7 lei per metru cub de apă.
 
“De când sistemele de irigare au devenit proprietate a AUAI, putem solicita și subvenții. Dar să vă spun sincer, din anul trecut, de când aparține Asociației “Varnița”, statul nu ne-a oferit niciun suport. Măcar cineva din autorități să ne întrebe despre cum merg lucrurile la noi, că suntem destui legumicultori în regiune… Nimeni. FDD e cel care a ajutat la procedura de transmitere în gestiunea AUAI, care a durat suficient timp”, a menționat dl Jardețchi.
 
Împreună cu alți agricultori, au adunat 300 mii lei și au reparat pompele vechi.
 

“Irigarea e un proces sezonier, motiv din care sistemele au și ajuns în asemenea hal. Atunci când nu sunt utilizate, urmează a fi protejate, dar statului nu i-a păsat deloc. Noi achităm și salariul muncitorilor, peste 20 mii lei, indiferent că e iarnă sau vară. Irigarea e destul de costisitoare, nu oricine și-o poate permite. Pe lângă bazinul cu apă, e nevoie de echipamente de irigare în câmp, și ele costă. Am reparat sistemul, dar au rămas apeductele, și ele vechi, tot din 1969. Țevile trebuie renovate în regim de urgență, pentru că sunt ca o sită. Ca să ajungem la suprafața de 1400 ha – capacitatea sistemului de irigare – se cer investiții majore și dorința de a schimba situația”, ne-a explicat antreprenorul.
 
Sursa ne-a mai comunicat că în 2020, pentru că au irigat non-stop câmpurile plantate, au avut roadă din plin. Doar că prețurile la marfă s-au micșorat, și asta din cauză că cca 50 la sută din legumele din magazinele noastre sunt de import. “Avem și acum marfă din anul trecut, stocată în frigidere. Morcov, ceapă, sveclă, și o vindem până prin luna iunie. Pe noi nu seceta ne-a afectat, ci pandemia. Cantinele, restaurantele, sălile de evenimente și-au stopat activitatea, și noi am rămas cu roada nerealizată”, a conchis Dorin Jarcuțchi.
 
 
loading ...