FLOAREA-SOARELUI A AJUNS LA PREȚURI EXTREME

02 oct 2023
Prețul pentru semințele de floarea-soarelui atinge cote nemaiîntâlnit de joase. Situația este caracteristică inclusiv pentru țările vecine. Atât fermierii de la noi, cât și cei din România spun că piața este la nivelul de jos din motiv că Ucraina vinde semințele de floarea soarelui cu prețuri mizere. Pe piața internă, poate ajunge uneori și la prețul de 2.500 de grivne.


 
Directorul general al UkrAgroConsult, Serhii Feofilov, a menționat în cadrul unei conferințe că majoritatea participanților pe piață sunt încrezători în corectarea ascendentă a prețului. Specialistul a subliniat că, în prezent, intră pe piață volume mari de materii prime, scrie presa din Ucraina. 
 
Prețurile sunt presate și de costurile suplimentare de stocare, de incapacitatea de a vinde, dar exporturile sunt în creștere, în special uleiul de floarea soarelui, spune Serhii Feofilov.


 
Bulgaria anunță că a suspendat importurile de semințe de floarea-soarelui din Ucraina până la sfârșitul lunii noiembrie. Interdicția vine după o întâlnire virtuală între Mykola Solskyi, ministrul ucrainean al politicii agricole și alimentației, și omologul său bulgar, Kiril Vatev. A fost semnat un memorandum semnat între guvernul bulgar și Comitetul de inițiativă a fermierilor. După noiembrie, Vatev spune că exporturile de semințe de floarea-soarelui, grâu, porumb și rapiță vor intra sub un regim de licență, în urma unui plan convenit între Ucraina și Comisia Europeană.
Sursa prețuri: Agriportal.
loading ...