FLOAREA SOARELUI – Care sunt reperele de care trebuie să țină cont fermierii în timpul semănatului, aflați AICI

11 apr 2022
Floarea soarelui este o plantă ce poate aduce venituri semnificative, dar cu multe sensibilități tehnologice. Cererea ridicată de ulei de floarea-soarelui, dar și multiplele întrebuințări ale acestei plante determină mai mulți fermieri să o cultive.  Care sunt reperele de care trebuie să țină cont fermierii în timpul semănatului, aflați mai jos.

FERTILIZAREA

Răspunsul florii soarelui la fertilizare este mai mic decât necesarul plantei, însă dacă nu se fertilizează, producția scade mult și face ca floarea soarelui să devină o rea premergătoare pentru alte culturi. Explicația o găsim în faptul că floarea soarelui foloseşte substanțele din compușii greu solubili din sol.
Rezultatele experimentale dovedesc că cel mai favorabil raport NPK este de 1:1:1; 1:2:1.

Agricultorii care practică o tehnologie medie, folosesc doze de N60P80 și obțin sporuri de recoltă de circa 700 kg/ha.
În varianta de fertilizare cu N80-100P80K120 s-au obținut sporuri de recoltă de peste 1000 kg/ha.
În SUA, varianta optimă recomandată este N90P80, care asigură un spor de 1100 kg/ha.

Fertilizarea localizată în fâșii de-a lungul rândurilor de semințe la semănat, cu îngrășăminte complexe, la distanța de 5-7 cm de rândul de semințe și mai adânc cu 4-5 cm, folosind doze de 100-150 kg/ha îngrășământ brut asigură mărirea recoltelor și mărirea rezistenței la secetă!

LUCRĂRILE SOLULUI

Pregătirea patului germinativ trebuie făcută printr-un număr mic de treceri, pentru a evita tasarea și pentru a asigura păstrarea apei în sol.

SĂMÂNŢA ŞI SEMĂNATUL

Pentru semănat se recomandă sămânța certificată, cu puritatea fizică minimă de 98%, germinația minimă de 85% cu MMB de 80-90 g. Înainte de semănat, sămânța se tratează împotriva bolilor și a dăunătorilor, în centre autorizate.

Acum 50-60 de ani, când se cultivau soiuri care aveau 35%-40% coji și un conținut mai redus de ulei, semănatul începea când în sol temperatura era de 3-6oC. În ultimele decenii, pe măsură ce s-au introdus în cultură hibrizi cu conținut redus de coji și conținut ridicat de ulei s-a recomandat semănatul când în sol se înregistrează 7oC, respectiv, în ultimele zile din martie și prima jumătate a lunii aprilie. În prezent sunt tendințe de devansare a semănatului, pentru o mai bună valorificare a apei din sol.

Densitatea este de 45.000-50.000 plante recoltabile în cultură neirigată și de 50.000-60.000 plante/ha în cultură irigată. La densități mai mari crește procentul de coji, crește atacul de sclerotinia și alte boli, cu precădere, în condiții de umiditate mai ridicată. Distanța între rânduri este de 70 cm, iar adâncimea de semănat este de 5-7 cm.

ATENŢIE LA AMPLASAREA CULTURII

Este obligatorie evitarea cultivării florii soarelui după: soia, fasole și rapiță din cauza putregaiului alb, după cartof și lucernă, din cauza atacului de putregai cenușiu, după porumb și sfeclă, din cauza atacului comun de Tanymecus, după tutun și cânepă, din cauza buruienii parazite Orobanche, nu după sorg sau iarbă de Sudan, care sunt plante mari consumatoare de apă și nici după plantele consumatoare de potasiu.

Întârzierea semănatului determină creșterea conținutului de coji, creșterea conținutului de proteine și reducerea conținutului de ulei din semințe.

Sursa: Revista-Ferma.ro
loading ...