Potrivit estimărilor preliminare, în 2023 în Ucraina, suprafața însămânțată cu cereale va fi redusă cu 45%, iar recolta de cereale - cu 60% mai mică față de 2021. Motivele acestei reduceri sunt: scăderea tuturor suprafețelor cultivate, modificarea structurii culturilor și scăderea randamentului culturilor de cereale, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agroportal.
Ucraina va cultiva mai puține cereale și mai multe oleaginoase
În decembrie 2022, din 28,4 milioane de hectare cultivate în 2021 pe întreg teritoriul țării noastre, 24,6 milioane de hectare (86% din întregul teritoriu) sunt situate în teritoriul controlat de Ucraina, iar alte 3,8 milioane de hectare nu pot fi semănate din cauza apropierii de linia frontului, susțin experții ucraineni.
Asociația „Clubul Ucrainean al Afacerilor Agrare” (UKAB) a subliniat că la finalul campanei de însămânțare a culturilor de iarnă se poate observa o reducere semnificativă a suprafețelor înființate. Au fost semănate 3,8 milioane de hectare de cereale de iarnă, ceea ce este cu 26% mai puțin față de indicatorul de toamnă al anului 2021 în teritoriile controlate și cu 43% mai puțin decât semănatul pe întreg teritoriul Ucrainei. Este de remarcat faptul că regiunile nord-estice și centrale au redus cel mai mult suprafața cu grâu de toamnă.
Motivul acestei tendințe este o oportunitate limitată de export, logistica costisitoare și, ca urmare, o diferență semnificativă de prețuri pe regiune. Regiunile situate teritorial aproape de porturile maritime și granițele cu UE au un preț mai mare pentru produsele agricole comparativ cu regiunile din nordul și estul țării noastre. Deci, în Transcarpatia, prețul pentru 1 tonă de porumb cu TVA este de 6.800 UAH, iar în Regiunea Sumy — 4.900 UAH. Cu toate acestea, chiar și în regiunile vestice, prețul este neprofitabil. Prin urmare, apropierea de granița cu UE și porturile de lucru determină capacitatea regiunilor respective de a continua producția de cereale, explică experții.
Prețul semințelor oleaginoase este de două ori mai mare decât prețul culturilor de cereale pe piața mondială
Potrivit estimărilor preliminare, suprafața însămânțată cu cereale în 2023 se va ridica la 8,7 milioane de hectare, ceea ce este cu 22% mai puțin decât indicatorul din 2022 și cu 45% mai puțin decât indicatorul din 2021. În același timp, suprafața însămânțată cu culturi oleaginoase se prognozează la nivelul de 9,7 milioane de hectare, ceea ce este cu 32% mai mare decât cifra pentru 2022 și cu 9% mai mult decât cifra pentru 2021.
Este pentru prima dată când suprafața însămânțată cu culturi oleaginoase va fi mai mult decât sub cereale, prezice UKAB.
Luând în considerare o scădere cu 50-60% a aplicării îngrășămintelor, suprafețele semnificative nerecoltate de porumb, lipsa finanțării și nevoia de economii semnificative, randamentul așteptat va scădea cu 10-30%, în funcție de regiune și cultură, comparativ cu randamentul mediu din anii anteriori.
Drept urmare, volumul de cereale prognozat în 2023 se poate ridica la 34 de milioane de tone, adică cu 37% mai puțin decât indicatorul din 2022 și cu 60% mai puțin decât indicatorul din 2021. În ceea ce privește culturile oleaginoase, colectarea brută este de 19,3 milioane tone, ceea ce este cu 13% mai mult decât indicatorul din 2022 și cu 15% mai puțin decât indicatorul din 2021, notează experții.
Luând în considerare volumele de producție brută și nevoile interne ale Ucrainei, potențialul de export al cerealelor și culturilor oleaginoase în 2023/24 va fi de aproximativ 35 de milioane de tone, sau 3 milioane de tone pe lună.