INSTABILITATE PE PIAȚA CEREALELOR. Grâul este iar în scădere, porumbul își menține poziția, iar soia se scumpește

13 oct 2022
USDA a făcut ca prețurile grâului să scadă. Prețurile porumbului au rămas stabile, iar boabele de soia au crescut brusc. Analiștii și comercianții s-au uitat în principal la schimbările din Rusia și Ucraina. Mai ales când vine vorba de porumb, Ucraina merge mai bine decât se aștepta, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Miercuri seara, contractul pentru grâu (decembrie 2022) din Chicago a scăzut cu 19 cenți, la 882 de cenți un bushel. Grâul de primăvară ​​cultivat în nordul SUA și Canada a pierdut 18 cenți, ajungând la 967 cenți un bushel. Prețurile la porumb din SUA au fost constante.

Porumbul din SUA (decembrie) se tranzacționa la 693 de cenți un bushel pe CBOT. Prețurile la soia din Chicago Board of Trade au crescut brusc după publicarea raportului. Soia a crescut cu 20 de cenți, ajungând la 1.396 de cenți un bushel.

La MATIF, Paris, primul contract de grâu (decembrie) a scăzut cu 3 euro - la 353 de euro per tonă. Prețurile pentru primul contract pentru porumb (noiembrie) au scăzut cu 0,50 EUR, până la 340 EUR per tonă.

Datele și prognozele USDA din octombrie arată producția ușor mai scăzută, consumul ușor mai scăzut, comerțul stabil și stocurile în scădere pentru piața globală de grâu pentru sezonul curent 2022/23. Recolta globală de grâu a fost redusă cu 1,9 milioane de tone la aproape 782 milioane de tone.

Motivul pentru aceasta este o recoltă semnificativ mai mică de grâu în SUA și o scădere a producției în Argentina. În general, însă, producția rămâne la un nivel record. Recolta Argentinei a fost redusă cu 1,5 milioane de tone la 17,5 milioane. Acest lucru se datorează reducerii atât a suprafeței recoltate, cât și a randamentului cu secetă pe scară largă. Recolta din SUA a fost revizuită în scădere de la 48,5 milioane de tone, la 44,9 milioane de tone în urmă cu două săptămâni de către USDA în raportul de sinteză pentru cereale, așa că nu mai este o surpriză pentru piață.

Producția UE a crescut cu 2,7 milioane de tone, până la 134,8 milioane de tone (grâu dur și grâu comun), în principal din cauza volumelor de recoltă revizuite în creștere din Polonia și Germania.

Consumul global va fi redus cu 0,9 milioane de tone la 790,2 milioane de tone. Comerțul mondial este redus cu 0,6 milioane de tone la 208,3 milioane. În spatele acestui lucru se află exporturile reduse din Statele Unite și Argentina, în timp ce exporturile UE au fost revizuite până la 35 de milioane de tone de la 33,5 milioane de tone.

USDA a lăsat neschimbate exporturile Rusiei la 42 de milioane de tone, iar exporturile Ucrainei la 11 milioane de tone. Stocurile finale prognozate pentru 2022/23 sunt reduse cu 1,0 milioane de tone la 267,5 milioane, în principal din cauza unei reduceri pentru Statele Unite.

Producția globală de cereale grosiere (porumb, orz, sorg) pentru 2022/23 este de așteptat să scadă cu 3,8 milioane de tone, până la 1.460 de milioane de tone. Producția de porumb în UE a scăzut din nou de la 58,8 milioane de tone la 56,2 milioane de tone - reflectând reduceri suplimentare pentru România, Bulgaria, Ungaria și Franța.

Recolta de porumb din Ucraina rămâne neschimbată, la 31,5 milioane de tone, iar recolta din Statele Unite a fost redusă din nou de la 354 la 353 de milioane de tone. Exporturile de porumb au crescut pentru Ucraina și India, dar au scăzut pentru Statele Unite și Serbia.

Conform prognozei actuale, Ucraina ar putea exporta 15,5 milioane de tone de porumb - în loc de cele 13 milioane de tone preconizate anterior. Importurile au fost reduse pentru Iran, Japonia și Vietnam, dar au crescut pentru UE și Statele Unite.

USDA se așteaptă la importurile europene de porumb de 20 de milioane de tone - în creștere față de 19 milioane de tone în luna precedentă. USDA vede importurile Chinei neschimbate la 18 milioane de tone.

Stocurile globale de porumb finale au fost reduse, în principal din cauza reducerilor din China și Ucraina. Se preconizează că stocurile globale de porumb se vor încheia anul de comercializare la 301,2 milioane de tone, în scădere cu 3,3 milioane de tone față de luna precedentă și cu 6 milioane de tone în scădere față de anul trecut.

Aproximativ 68% din stocurile globale de porumb (206 milioane de tone) sunt stocate în China.
 
 
loading ...