LIDERII G20 AU CERUT REÎNNOIREA ACORDULUI CEREALELOR

11 sep 2023
Liderii țărilor „Grupului celor douăzeci” (G20), într-o declarație comună, au cerut implementarea inițiativei pentru cereale de la Marea Neagră și încetarea ostilităților care vizează distrugerea instalațiilor de alimentare cu energie și alimente. Acest lucru se precizează în mesajul Consiliului Uniunii Europene.
 
G20 a reamintit că, în conformitate cu Carta ONU, toate statele trebuie să se abțină de la amenințarea sau utilizarea forței, precum și de la achiziții teritoriale îndreptate împotriva integrității teritoriale, suveranității sau independenței politice a oricărui stat.
 
Liderii G20 au cerut încetarea distrugerii militare sau a altor atacuri asupra infrastructurii alimentare și energetice. Ei au cerut, de asemenea, implementarea unor astfel de inițiative precum „Black Sea Grain Initiative” pentru a asigura aprovizionarea imediată și nestingherită cu cereale, se spune în mesaj.
 
Părțile au subliniat, de asemenea, consecințele negative ale războiului din Ucraina în următoarele aspecte:
  • securitatea alimentară și energetică globală;
  • lanțurile de aprovizionare;
  • stabilitate macrofinanciară;
  • inflația și creșterea.
 
Între timp, pe 6 septembrie (2023), la Summitul Inițiativei Trei Mări de la București, Ucraina a devenit participant asociat al „Trei Mări”. Această etapă, după cum a indicat primul viceprim-ministru al Ucrainei și ministrul Economiei, Iulia Sviridenko, permite Ucrainei să folosească toate instrumentele dezvoltate în contextul inițiativei. Serviciul de presă al Ministerului Economiei a oferit aceste informații. Țara a fost invitată să participe la reformarea structurii regiunii, acțiune necesară având în vedere agresiunea rusă. Sviridenko a subliniat, de asemenea, concentrarea continuă pentru Ucraina și țările membre sau asociate ale Inițiativei Trei Mări asupra îmbunătățirii comerțului regional și a logisticii. După cum a explicat aceasta, membrii Inițiativei îmbunătățesc capacitățile de transport pentru a accelera exporturile Ucrainei.

Sursa: Agroportal 
loading ...