PLANURI MĂREȚE PENTRU PRODUCĂTORII DE SFECLĂ ȘI PROCESATORII DE ZAHĂR

18 mar 2022

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel GHERCIU, a organizat o ședință cu producătorii de sfeclă și procesatorii de zahăr, pentru a identifica soluții la problemele actuale cu care se confruntă sectorul. Agricultorii susțin că, cheltuielile pentru cultivarea unui hectar de sfeclă de zahăr sunt cu mult mai mari decât pentru alte culturi și că întâmpină dificultăți la procurarea fertilizanților și a carburanților, din cauza majorării prețurilor. Totodată, au subliniat că, suprafața însămânțată cu sfeclă de zahăr în anul 2021 a fost de circa 16 mii ha, iar dacă nu vor beneficia de suport din partea statului în anul curent, există riscul micșorării suprafețelor cultivate.
 
În scopul susținerii agricultorilor în condiții de criză, ministrul Viorel GHERCIU a menționat că MAIA a elaborat un set de măsuri:

„Ministerul în comun cu Guvernul întreprinde acțiuni pentru a asigura agricultorii cu cantitatea necesară de combustibil și îngrășăminte. În vederea atingerii acestui obiectiv, au fost elaborate mai multe propuneri, ce urmează să fie înaintate către Executiv, spre aprobare. Principalele măsuri asupra cărora insistăm să fie susținute sunt: rambursarea costurilor la fertilizanți și a creditelor investiționale. Cultivarea sfeclei de zahăr rămâne o ramură strategică pentru spațiul nostru, mai ales în contextul situației din regiune. Din acest motiv, suntem focusați pe atragerea resurselor financiare externe pentru a reabilita sistemele de irigare, ce au un rol esențial pentru sporirea producției sfeclei de zahăr”, a comunicat ministrul.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, sfecla de zahăr se cultivă preponderent în raioanele de nord a țării. Recolta sfeclei de zahăr pentru anul 2021 este de 635 mii tone. Conform estimărilor, în același an, au fost obținute circa 98 mii tone zahăr. Necesarul anual al pieței interne constituie cca 80-85 mii tone, din care: 50% în rețelele de comerț și 50% la procesare, iar cantitatea de zahăr disponibilă în surplus este direcționată la export. Conform informațiilor obținute de la fabricile de zahăr, la sfârșitul anului 2021, stocul de zahăr constituia aproximativ 77 mii tone, adică 90% din cantitatea anuală necesară.
 

PLANURI MĂREȚE PENTRU PRODUCĂTORII DE SFECLĂ ȘI PROCESATORII DE ZAHĂR

PLANURI MĂREȚE PENTRU PRODUCĂTORII DE SFECLĂ ȘI PROCESATORII DE ZAHĂR

PLANURI MĂREȚE PENTRU PRODUCĂTORII DE SFECLĂ ȘI PROCESATORII DE ZAHĂR

loading ...