POTENȚIALUL AGROINDUSTRIAL AL CÂNEPEI INDUSTRIALE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

19 nov 2024
În prezent, UE cultivă cânepa industrială pe o suprafață de 50.000 de hectare. Franța este cel mai mare producător cu o suprafață de 17.900 ha de cânepă cultivata (37%), urmată de Italia cu 4.000 h (8%) și Țările de Jos cu 3.833 h. România este în lista țărilor cu 7 % - 3.400 h. Începând cu acest an, și fermierii din R. Moldova pot cultiva cânepa industrială.
 
Cannabis sativa L. este o planta anuală, înaltă pâna la 5 m, originara din Asia Centrală, care aparține familiei Cannabaceae. Planta este melifera, are tulpină goală în interior, cu flori fără petale și frunze palmatcompuse. Această specie are un conținut destul de mic de substanță psihoactiva delta-9-tetrahidrocanabiol (THC) și este folosită în special pentru producția de fibre, deoarece din fibrele de cânepă se obțin materiale foarte rezistente. Valoarea industrială a plantei este excepțională și foarte promițătoare.

Citiți și: S-A DECIS! Fermierii vor putea cultiva cânepa industrială 

Cannabis sativa L. produce trei tipuri principale de materie primă

Această cultură produce trei tipuri principale de materie primă cu aplicaţii comerciale distincte. Semințele sunt folosite în principal pentru hrană umană sub formă de semințe decojite, ulei sau făină. Des folosit în producția textilă, reprezintă scoarța tulpinii. Cealaltă componentă fibroasă a plantei este cânepa, care se găsește în inima tulpinii. Acesta servește, printre altele, la fabricarea așternutului pentru animale, a materialului izolant sau mai mult plăci aglomerate.
 
Cânepa poate intra în compoziția a câteva mii de produse diferite. Pe lângă alimentație, semințele de cânepă sunt folosite și pentru fabricarea produselor de îngrijire personală. Uleiul esențial de cânepă, de exemplu, este benefic pentru piele și păr.
 
Semințele de cânepă se încadrează în categoria nucilor sau fructelor oleaginoase și pot fi consumate ca atare sau sub forma de suplimente nutritive. Conțin vitamine și alte substanțe nutritive benefice pentru sănătatea întregului organism. Au un conținut ridicat de proteine, în jur de 31% mai mult în comparație cu alte tipuri de semințe, precum quinoa, chia sau in. În plus, acestea conțin acizi grași nesaturați esențiali pentru organism în proporție de 54%, printre care Omega 3 și un tip de acid gras din grupa Omega 6, cunoscut drept acidul gamma-linoleic (GLA). În ce privește aportul nutrițional, semințele de cânepă conțin vitaminele A, C, D, E, B6 și K, dar și cantități ridicate de zinc, calciu, magneziu, fosfor, fier, potasiu, cupru, mangan, conțin toți cei 21 de aminoacizi cunoscuți, printre care și opt aminoacizi esențiali care nu pot fi produși în mod natural de organism: leucina, lizina, metionina, fenilalanina, triptofanul, valina și treonina.
 
Cânepa organică ar putea deschide calea pentru un sector regional pentru producţie şi prelucrarea cerealelor şi a alimentelor lipsite de gluten. Piața nord-americană „fără gluten” este în plină creștere și oferta nu reușește umple cererea. Aceste produse sunt dorite de persoanele cu boala celiaca sau enteropatia indusă de gluten care afectează aproape 1% din populație. În plus, acest tip de mâncare „sănătoasă” câștigă în popularitate în rândul publicului larg, deoarece este tot mai des utilizată în alimentația zilnică, fie ca supliment alimentar, fie ca atare în pregătirea produselor de patiserie-cofetărie, a pâinii pe bază de făină de cânepă și utilizarea uleiului din semințe de cânepă.
 
Bibliografie: „Perspectivele și Problemele Integrării în Spațiul European al Cercetării și Educației”, Volumul IX
loading ...