PREGĂTIM SPAȚIILE DE DEPOZITARE: Cele mai utile sfaturi pentru combaterea dăunătorilor

08 dec 2021

După recoltare, obiectivul principal în perioada de depozitare este menţinerea cantităţii şi calităţii iniţiale a recoltelor. Autoritatea Națională Fitosanitară vă recomandă paşii şi produsele pentru combaterea dăunătorilor de depozit.
 
Pregătirea spaţiilor de depozitare presupune efectuarea curăţeniei, a dezinsecţiei şi a deratizarii acestora. Pe lângă măturarea şi spălarea spaţiilor, o operaţiune foarte importantă este curăţarea crăpăturilor din pardoseală şi pereţi, pentru că acestea sunt locuri de refugiu şi dezvoltare pentru numeroase insect, anunță AGROMEDIA cu referire la revista-ferma.ro.
 
Cei mai frecvenţi dăunători de depozit sunt: gărgăriţa grâului (Sitophilus granarius), gărgăriţa orezului (Sitophilus oryzae), gândacul din Surinam (Oryzaephilus surinamensis), gândacul mauritan (Tenebrioides mauritanicus), precum şi molia cerealelor (Sitrotoga cerealella), molia grâului (Nemapogon granellus) sau molia fructelor uscate (Plodia interpunctella).
 
Pentru combaterea acestora, inspectorii fitosanitari din cadrul Autorităţii Naţionale Fitosanitare recomandă dezinsecţia spaţiilor de depozitare a cerealelor cu respectarea urmatoarelor etape:
 
1. Golirea spaţiilor, igienizarea şi văruirea acestora;
2. Dezinsectia spaţiilor, după etanşeizarea lor prin stropire, folosind unul din următoarele insecticide cu acţiune îndelungată:

• ACTELLIC 50 EC-1% (50 – 100 ml sol./mp)
• K’OBIOL 25 EC – 50 ml/ 5 l apa pentru 100 mp spatiu depozitare
• K’OBIOL 25 EC –100ml/99 l apa pentru 100 t cereale
• RELDAN 22 EC – 22 ml/t ( în 0,75-1,5 l apa/t).
 
Pentru suprafeţele netede din metal sau lemn se recomandă aplicarea a 50-100 ml soluţie preparată/mp, iar pentru suprafeţele poroase din beton sau zid văruit, precum şi pentru dezinsecţia podurilor şi a spaţiilor aflate în apropierea magaziilor, se va aplica 100-200 ml soluţie preparată/mp.
 
După stropirea spaţiilor, acestea se închid ermetic timp de 3-4 zile, ulterior fiind deschise pentru aerisire. Pentru tratamente în spaţiile de depozitare se pot folosi şi alte produse de protecţia plantelor omologate.
 
Combaterea rozătoarelor este o măsură importantă deoarece, pe lângă pagubele cantitative, acestea sunt vectori pentru numeroşi dăunători de depozit. Deratizarea se poate face atât prin utilizarea de momeli şi capcane, cât şi prin folosirea aparatelor cu ultrasunete şi închiderea galeriilor.
 
Sursa:revista-ferma.ro

PREGĂTIM SPAȚIILE DE DEPOZITARE: Cele mai utile sfaturi pentru combaterea dăunătorilor

PREGĂTIM SPAȚIILE DE DEPOZITARE: Cele mai utile sfaturi pentru combaterea dăunătorilor

PREGĂTIM SPAȚIILE DE DEPOZITARE: Cele mai utile sfaturi pentru combaterea dăunătorilor

loading ...