PREȚUL MAJORAT LA CEREALE GENEREAZĂ SCUMPIRI ÎN LANȚ. Fermierii: În sfârșit, au ajuns la valoarea cuvenită!

24 nov 2020

Preț RECORD la cereale! Din cauza secetei, cantitatea de porumb, grâu și floarea-soarelui este mult mai mică decât în anii trecuți, așa că producătorii și-au adjudecat dreptul de a comercializa marfa la un preț mai mare! O tonă de grâu sau de porumb costă azi patru mii 200 lei, iar de floarea-soarelui – 10 mii lei. Și asta pentru că prețul per kg e de 4, 20 lei în cazul primelor cereale, și tocmai 10 lei! pentru 1 kg de semințe de floarea-soarelui! Experții susțin că scumpirile în lanț la un șir de produse alimentare nu vor ezita să apară.
 
Potrivit lui Eduard Grama, președintele asociației “Agrocereale”, dar și fost ministru al Agriculturii, a afirmat că evitarea majorării prețurilor la produsele de primă necesitate este inevitabilă. Solicitat de AGROMEDIA, dl Gramă a menționat că fenomenul de 10 lei pentru 1kg de floarea-soarelui are o explicație logică.
 
“Este vorba de mai mulți factori, cum ar fi recolta slabă, creșterea de prețuri la nivel mondial a seminței și a uleiului. Și exporturile sunt nesemnificative. Sunt stopate până și contractele semnate încă din primăvară”, a declarat sursa citată.
 
În același timp, producătorii de cereale afirmă că, în sfârșit, prețul lor este unul cuvenit. Nicanor Buzovoi, președintele Asociației Producătorilor de Cereale, a declarat pentru AGROMEDIA că statul s-a obișnuit să impună un preț fix la pâine și fermierii erau blocați când venea vorba să ceară de la angrosiști câțiva bănuți în plus pentru o tonă de grâu.
 
“Agricultorii de la nord au roade bune. Unii au reușit să adune și câte 3-4 tone de grâu la hectar. Export? Nici în vise anul acesta!”, ne-a spus el, fiind satisfăcut de majorarea prețurilor la marfa pe care o cultivă.
 
Ministerul Agriculturii: avem destule rezerve de grâu. Pâinea nu se va scumpi.
 
Surse de la Ministerul Agriculturii ne-au comunicat că instituția de resort nu se implică în politica de elaborare a prețului, aceasta fiind strict decizia producătorului. Întrebate dacă ne-am putea aștepta la scumpirea pâinii, ele ne-au declarat că rezervele de grâu în țară sunt suficiente pentru consumul alimentar intern.
 
O situație similară se atestă în întreaga lume. În România, spre exemplu, mai exact în Portul Constanța, potrivit lui Cezar Gheorghe, consultantul Clubului Fermierilor Români pentru comerțul cu cereale, grâul de panificație cota undeva la 170 euro, iar astăzi se plătește undeva la 205 euro/tonă. La 10 august, prețul porumbului era 164 euro, iar astăzi este de 190 euro/tonă.
 
“Și la floarea soarelui lucrurile au degenerat. Dacă vorbim de un preț de 345 dolari în luna iulie a acestui an, astăzi, floarea soarelui în Portul Constanța se plătește cu 570 dolari/tonă”, a menționat Cezar Gheorghe.
 
În Statele Unite, ultimul raport coboară producția cu aproximativ 6 milioane de tone și au mai găsit o lispă în stocuri de 6 milioane de tone, ceea ce este extrem de mult.
 
“China a scos de la rezerva de stat 54,6 milioane de tone vechi de 5 ani și le-au direcționat către producția de bioetanol. Se așteptau la o recoltă de 288 milioane de tone, dar i-au lovit trei taifunuri consecutive, iar producția lor rămâne la 265 milioane de tone. Trebuiau să importe doar 7 milioane, dar acum vor fi nevoiți să importe 23-24 milioane de tone”, a precizat expertul.
 
Top știri

PETRU MIHOV: Mi-a fost de mirare că în 2021 Rusia a procurat de la noi soiuri roz. În Belarus, în Europa, mai vindem și struguri albi

12 jan 2022

CE SE-NTÂMPLĂ ÎN STUPINE? Apicultorii îngrijorați de temperaturile care ar putea provoca albinele la zborul de curățare

04 jan 2022

VIDEO: PRODUSELE WUXAL DE LA UNIFER X, partenerul optimal al producătorilor agricoli. Ce spune compania „VIORIX-AGRO”

27 dec 2021

STARTUP-URI ÎN AVANS: Subvenții de 75 milioane lei pentru proiecte agricole la sate, disponibile din anul viitor. Detalii

30 dec 2021

VINĂRIA PURCARI A AJUNS PE WALL-STREET. Istoria de succes a lui Victor Bostan și a vinului care a cucerit întreaga lume

03 jan 2022
Din aceeași categorie

SCADE PREȚUL GRÂULUI? Datele noului raport USDA și situația pe piața mondială

18 jan 2022

STAREA CULTURILOR AGRICOLE ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ: Ce spun fermierii din diferite regiuni ale țării

17 jan 2022

TEREOS AR PUTEA IEȘI DE PE PIAȚA ROMÂNIEI: Motivul prezentat de compania care este al doilea mare producător de zahăr din lume

14 jan 2022

FERMIERII DIN CRIULENI: 850 ha de porumb au rămas în câmp. Recoltatul în plină iarnă continuă

04 jan 2022

SE SCUMPESC ÎNGRĂȘĂMINTELE, CREȘTE ȘI PREȚUL LA PRODUCȚIA AGRICOLĂ. De ce? Vezi argumentele

03 jan 2022

PREȚUL MAJORAT LA CEREALE GENEREAZĂ SCUMPIRI ÎN LANȚ. Fermierii: În sfârșit, au ajuns la valoarea cuvenită!

PREȚUL MAJORAT LA CEREALE GENEREAZĂ SCUMPIRI ÎN LANȚ

Fermierii: În sfârșit, au ajuns la valoarea cuvenită!

PREȚUL MAJORAT LA CEREALE GENEREAZĂ SCUMPIRI ÎN LANȚ. Fermierii: În sfârșit, au ajuns la valoarea cuvenită!

loading ...