PREȚUL RAPIȚEI CREȘTE CU DOUĂ CIFRE. Soia – în ascensiune și ea

28 oct 2022
Prețurile rapiței au crescut în tranzacționare continuă cu 11,50 euro/tonă, până la 657 euro/tonă. Acesta este cel mai mare preț pentru rapiță de la începutul lunii august. Principalele prețuri au scăzut la tranzacționarea înainte de piață - dar erau încă cotate la 920 CAD/tonă sau echivalentul a 681 EUR per tonă - și, prin urmare, semnificativ mai mari decât semințele de rapiță MATIF. Prețurile la soia au crescut, de asemenea, în tranzacțiile în curs de desfășurare, cu 8 cenți, până la 1390 de cenți un bushel, transmite AGROMEDIA, cu referire la Agrarheute.

Prețurile rapiței cresc, printre altele, ca urmare a prețurilor canola de rapiță - în ciuda progresului foarte rapid de recoltare de soia în SUA. În Canada, prețurile de canola au crescut recent în urma cererii mari din partea fabricilor regionale de ulei și a cererii internaționale, de asemenea, în creștere.

Acest lucru întărește competitivitatea rapiței europene pe piața internă și, în același timp, reduce importurile. Prețurile uleiului vegetal rămân, de asemenea, stabile, având în vedere riscurile tot mai mari pentru producția de ulei de palmier din Asia de Sud-Est.

Între timp, soia continuă să fie sub presiune din cauza progresului rapid al recoltei din SUA. Conform celui mai recent raport al USDA, recolta de soia din SUA a fost finalizată în proporție de 80% săptămâna trecută, comparativ cu o medie de 67% în ultimii cinci ani.

Cu toate acestea, din cauza cererii foarte dinamice de pe piața internă europeană, prețurile la rapiță sunt în continuare în creștere. În plus, potrivit analiștilor, prețurile la soia, de asemenea, ar putea crește.

Întregul sector al uleiurilor vegetale este, de asemenea, impulsionat de dezvoltarea fenomenului La Niña în Asia de Sud-Est, care amenință producția de ulei palmier din Malaezia și Indonezia în lunile următoare, spun analiștii. În același timp, exportatorii malaezieni confirmă o reluare a exporturilor de ulei de palmier.

Industria biocombustibililor cumpără din abundență – cerere internă dinamică

Prețurile rapiței și-au revenit în ultima săptămână sub influența multor factori. Potrivit analiștilor, prețurile beneficiază și de cererea foarte dinamică din partea industriei biocombustibililor din Europa.

Un transport excepțional de 40.000 de tone de rapiță către Statele Unite a fost înregistrat și săptămâna trecută, relatează analiștii de la portalul agricol francez terre.net. Potrivit lor, acest lucru confirmă competitivitatea foarte puternică a rapiței europene în comparație cu alte origini.

Cu toate acestea, de la începutul lunii septembrie, prețurile la rapiță în Europa au crescut vertiginos din cauza cererii interne foarte dinamice și a stocului excedentar deosebit de scăzut.

În SUA, prețurile la soia au crescut, de asemenea, miercuri și joi, deoarece slăbirea dolarului american a crescut speranța unei creșteri a cererii de export pentru fasole americană, au spus analiștii.

Nivelurile persistente scăzute ale apei din Mississippi au deplasat exporturile americane de boabe de soia și cereale de pe coasta Golfului către porturile din nord-vestul și sudul Pacificului, a declarat pentru Reuters Greg Heckman, directorul general al comerciantului de cereale Bunge. Acest lucru are un impact asupra capacității de export a americanilor.
 

PREȚUL RAPIȚEI CREȘTE CU DOUĂ CIFRE. Soia – în ascensiune și ea

PREȚUL RAPIȚEI CREȘTE CU DOUĂ CIFRE

Soia – în ascensiune și ea

PREȚUL RAPIȚEI CREȘTE CU DOUĂ CIFRE. Soia – în ascensiune și ea

loading ...