PREȚURILE ESTIMATIVE LA CEREALE ȘI OLEAGINOASE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

14 jul 2023
ONU a cerut Rusiei să extindă Inițiativa Mării Negre (coridorul cerealelor) oferind Băncii Agricole Ruse acces la sistemul internațional de plăți SWIFT. Acordul actual expiră pe 17 iulie și, până acum, există puține semne de prelungire. Datele portuare arată că mai puțin de jumătate din exporturile totale de cereale ale Ucrainei, în sezonul 2022/23, au fost prin coridorul de export. Cu toate acestea, volumul exportat în afara coridorului a crescut în ultimele luni (cu o dezvoltare a tranzitului șlepurilor pe Dunăre).

În acest an, prețurile de vânzare ale grâului ucrainean din noua recoltă vor fi mai mari decât anul trecut, pentru că oferta de cereale va scădea semnificativ. Dacă în luna iunie, 70% din grâul exportat din Ucraina era din vechea cultură, de atunci oferta de cereale a început să se reducă, iar stocurile sunt în prezent minime și au fost recoltate doar aproximativ 200.000 de tone din noua recoltă. Ucraina va recolta 14 - 15 milioane tone de grâu până la sfârșitul lunii iulie, și analiștii estimează că în septembrie prețurile grâului se vor ridica la cel puțin 200 USD/t (anul trecut, erau de 160 USD/t).

Potrivit datelor estimative, oferite de MAIA, în Republica Moldova prețurile cerealelor sunt următoarele.



Potrivit raportului USDA pentru luna iulie, perspectiva globală pentru grâu în sezonul 2023/24 reduce oferta, mărește consumul, scade exporturile și stocurile finale.

Producția este redusă la 796,67 milioane tone, cu reduceri în principal pentru UE (138 milioane tone), Argentina (17,5 milioane tone) și Canada (35 milioane tone), compensate parțial compensată de creșteri pentru Statele Unite și Pakistan. Prin urmare, Argentina și Canada vor avea exporturi mai mici, compensate însă de Rusia (47,50 milioane tone). Stocurile mondiale sunt reduse cu 4,2 milioane tone, la 266,5 milioane tone, un al patrulea an de declin consecutiv.



Producția globală de porumb pentru sezonul 2023/24 este prognozată parțial mai mare, la 1.224,47 milioane tone, datorită creșterii suprafeței cultivate în Canada și Ucraina (cu o producție de 25 milioane tone și exporturi de 19,5 milioane tone), care compensează parțial o producție redusă pentru UE (63,40 milioane tone). Pentru sezonul 2022/23, producția de porumb este crescută pentru Brazilia (133 milioane tone, cu exporturi de 56 milioane tone), dar scăzută pentru Argentina (34 milioane tone, cu exporturi de 22 milioane tone), pe baza rezultatelor recoltării de până în prezent.

Sursa: Agriportal.ro
 
loading ...