PREȚURILE CEREALELOR AU SCĂZUT LA CEL MAI JOS NIVEL DIN ULTIMELE ȘAPTE LUNI

22 aug 2022
Săptămâna trecută, prețurile cerealelor au scăzut la cel mai jos nivel din ultimele șapte luni. Prețurile au scăzut cu aproape 30 de euro pe tonă, grâul cu livrare în septembrie ajungând chiar la puțin sub 314 de euro pe tonă, transmite AGROMEDIA, cu referire la agrimanet.ro.

Unul din factorii care pune presiune asupra prețurilor globale ale grâului, sunt exporturile de cereale ucrainene. Pentru sezonul 2022/23, USDA (Departamentul de Agricultură al Statelor Unite) estimează că exporturile din Ucraina se vor ridica la 30,4 milioane tone, comparativ cu prognoza din iulie de 22,6 milioane tone.

În consecință, prețul grâului pe piața europeană Futures a scăzut cu aproape 30 EUR sau 8% în cursul săptămânii trecute – ajungând la puțin sub 314 EUR pe tonă pentru contract din septembrie (vineri, 19.08, piața s-a închis la 315 euro/to).

Prețurile cerealelor sunt influențate de creșterea exporturilor din bazinul Mării Negre, cât și de recoltele din Rusia și India

În general, prețurile cerealelor sunt în scădere din cauza creșterii exporturilor de cereale din Marea Neagră, dar și din cauza prognozelor ridicate privind recoltele din Rusia și India.

Până acum, în urma acordului de export de cereale intermediat de Națiunile Unite, 25 de nave cu cereale au părăsit porturile Mării Negre, relatează organismul de inspecție din Istanbul.

Prețurile grâului au fost, de asemenea, influențate de recoltele peste așteptări din Rusia și India, în ciuda incertitudinilor continue cu privire la exporturile din ambele țări. India, al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, și-a majorat producția estimată pentru recolta din 2022 în această săptămână la aproape 107 milioane tone de grâu.

Firma de consultanță Sovecon și-a modificat prognoza pentru recolta de grâu din Rusia pentru anul 2022 de la 90,9 milioane la 94,7 milioane tone. Acesta ar fi un nou record de producție și ar permite exporturi de peste 40 de milioane tone de grâu – comparativ cu 33 de milioane tone în sezonul trecut.

Prognoze triste pentru recolta de porumb

Pe de altă parte, recolta mondială de porumb din 2022/2023 este în scădere cu 10 milioane tone, până la 1.179 milioane de tone.

Consiliul Internațional pentru Cereale (CIG) și-a redus semnificativ previziunile pentru producția globală de porumb din cauza perspectivelor reduse pentru recoltele din Uniunea Europeană și Statele Unite.

În același timp, CIG a crescut prognoza pentru producția globală de grâu în sezonul 2022/23 cu 8 milioane tone, ajungând la 778 milioane de tone.

Creșterea exporturilor din bazinul Mării Neagre vor influența și exporturile europene pentru sezonul curent. În acest context, firma de analiză Strategie Grains și-a redus previziunile cu 1,4 milioane tone, la 29 de milioane.

Franța - cel mai mare exportator european de grâu

Până acum, însă, exporturile, în special din Franța, au fost extrem de dinamice. Între 1 iulie și 14 august, țările europene au exportat în total aproximativ 3,7 milioane tone de grâu. Este cu aproape 430.000 de tone mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Cel mai mare exportator european este Franța, cu exporturi de grâu de peste 1,5 milioane tone. Pe locul doi se află România – cu exporturi de 852.000 de tone de grâu. Exportatorii polonezi au vândut 541.000 de tone de grâu către țări terțe, iar 435.000 de tone de grâu din Bulgaria au ajuns pe piața mondială.

Principalii cumpărători de grâu european sunt Marocul și Algeria, dar și Egiptul, Pakistanul și Nigeria.

În ceea ce privește exporturile europene de orz furajer, doar 1,2 milioane tone au fost expediate în țări terțe, față de 2,1 milioane tone anul trecut. Aceasta este o scădere a exporturilor de peste 40%. Franța exportă 438.000 de tone de orz, urmată de Germania cu 389.000 de tone și România cu 353.000 de tone. Principalii cumpărători de orz european au fost Arabia Saudită, China și Iran.

PREȚURILE CEREALELOR AU SCĂZUT LA CEL MAI JOS NIVEL DIN ULTIMELE ȘAPTE LUNI

PREȚURILE CEREALELOR AU SCĂZUT LA CEL MAI JOS NIVEL DIN ULTIMELE ȘAPTE LUNI

PREȚURILE CEREALELOR AU SCĂZUT LA CEL MAI JOS NIVEL DIN ULTIMELE ȘAPTE LUNI

loading ...