PREȚURILE LA RAPIȚĂ SCAD. Anul este unul cu recolte bogate la nivel mondial

16 oct 2023
Săptămâna trecută prețurile la rapiță au pierdut în jur de 10 euro la Bursa Euronext, contractul din  noiembrie stabilizîndu-se la 415 EUR/t în timp ce cel din februarie a fost în jur de 433 EUR/t din cauza ofertei suficiente de pe piață.
 
Pe de o parte, recolta europeană s-a dovedit a fi satisfăcătoare: Comisia Europeană și-a majorat recolta de rapiță din UE în sezonul 2023/24 la 19,6 milioane tone, ușor mai mult decât producția din 2022. Iar estimarea Strategie Grains prognozează recolta de rapiță a blocului comunitar la 19,5 milioane.
 
Pe de altă parte, importurile europene de semințe și ulei vegetal din Ucraina continuă. Aceste fluxuri regulate au un impact și mai mare asupra prețurilor europene, având în vedere producția record de rapiță recoltată în Ucraina, de 4 milioane tone (3,6 milioane tone anul trecut). Ucraina obișnuia să exporte peste 95% din recolta sa de rapiță, țările UE fiind cei mai mari cumpărători. Dar în acest an de comercializare, cinci vecini din UE – Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia – au impus restricții la importurile ucrainene. Ucraina a furnizat celor cinci țări 602.000 de tone de rapiță pentru tranzit înperioada iulie-septembrie, în scădere față de 1,09 milioane tone cu un an mai devreme. Capacitatea limitată de export a stimulat procesarea rapiței în Ucraina, susținută de cererea puternică de export pentru șrot și ulei de rapiță, care nu sunt supuse restricțiilor UE la import și au prețuri competitive.
 
În plus, prețurile europene scad și din cauza progresului recoltelor din America de Nord. În Canada, recolta de canola progresează și ar trebui să fie finalizată în câteva zile. UDSA a revizuit în scădere recolta de soia din Statele Unite, cu 1,14 milioane tone, aceasta tot reste la un nivel decent, de 111,7 milioane tone. În emisfera sudică, producția braziliană  pentru sezonul 2023/24 a fost anunțată la un nivel record  de către Conab, de 162 milioane tone, dar lipsa precipitațiilor și umiditatea scăzută a solului ar putea compromite acest nivel de producție.
 
Prin urmare, potențialul de creștere a prețurilor la rapiță este limitat deocamdată. Într-adevăr, prețurile au crescut ușor la sfârșitul săptămânii, după publicarea raportului USDA (care a redus randamentul la soia americană), iar piața încă ia în calcul impactul fenomenului El Niño asupra culturilor de canola din Australia ce ar putea aduce, de asemenea, o susținere prețurilor, dar situația rămâne de monitorizat îndeaproape în săptămânile următoare.

Sursa: Agriportal
loading ...