Producția de cereale în 2022 este estimată cu peste 45% sub media ultimilor cinci ani, porumbul fiind cel mai afectat. Se preconizează, de asemenea, că producția de culturi oleaginoase și leguminoase va scădea considerabil, cu 26% și, respectiv, 45%. În zonele cele mai afectate de secetă, furajele pentru animale vor fi probabil insuficiente pentru a hrăni în mod adecvat animalele până în primăvara anului 2023. În anul curent, populația de bovine, porci, ovine și caprine ar putea să fie redusă între 7 și 11% față de 2021.
Aceasta este concluzia raportului Misiunii FAO de evaluare a impactului secetei și a prețurilor ridicate la inputurile agricole asupra culturilor și nivelului de aprovizionare a țării cu produse alimentare. FAO, prin intermediul Fondului Special pentru Activități de Urgență și Reabilitare (FSAUR), a făcut o analiză a gradului de severitate a secetei și a prețurilor ridicate ale inputurilor care au afectat sectorul agricol în 2022, reflectându-se asupra producției de cereale, struguri, mere, prune, producție de nuci și animale.
Sectorul agricol al Moldovei este afectat din cauza războiului din Ucraina, iar stresul sub care se află este amplificat de seceta severă care a lovit țara. Cu aceste date disponibile în urma evaluării, trebuie să ne asigurăm că nimeni nu este lăsat în urmă și mizăm pe sprijinul donatorilor pentru a susține micii producători vulnerabili și a continua să ajutăm Moldova în dezvoltarea unui sistem agroalimentar rezistent, durabil și verde, a declarat Raimund Jehle, Reprezentant FAO în Republica Moldova.
Micii fermieri, cei mai afectați
Micii fermieri, care alcătuiesc majoritatea producătorilor agricoli din Moldova, sunt de obicei fermieri a căror securitate alimentară depinde în mare măsură de capacitatea lor de a cultiva culturile esențiale necesare pentru coșul lor de consum. Creșterile fără precedent ale costurilor inputurilor agricole, cum ar fi semințele, îngrășămintele și hrana pentru animale, împiedică din ce în ce mai mult capacitatea acestor gospodării de a-și satisface nevoile alimentare de bază. S-a constatat că, capacitatea fermierilor de a optimiza producția este afectată atât de condițiile meteorologice nefavorabile, cât și de lipsa cunoștințelor suficiente privind aplicarea tehnicilor și practicilor de adaptare la schimbările climatice.
Misiunea subliniază că există riscuri pentru viitorul sezon de recoltare.
Deficitele persistente de umiditate în straturile inferioare de sol din întreaga țară pot avea un impact negativ asupra performanței sectorului. Prețurile și disponibilitatea îngrășămintelor și a produselor fitosanitare rămân o provocare, în timp ce ratele dobânzilor la creditele bancare ar putea rămâne la niveluri foarte ridicate anul viitor.
Pentru a minimiza efectele și a anticipa alte consecințe negative, ca rezultat al evaluării, misiunea a identificat necesitățile de suport pentru sector, constând în acțiuni urgente de sprijin pe termen scurt pentru a asigura următorul sezon de recoltare și extinderea stimulentelor pentru aplicarea tehnologiilor și practicilor de adaptare la schimbările climatice, îmbunătățirea sistemului de informare agricolă cu statistici și date de avertizare timpurie a secetei, integrarea fermierilor mici în sistemul de marketing.
Datorită analizei furnizate și sprijinului continuu al FAO, avem o imagine mai precisă a estimărilor de producție și a nevoilor de import pentru a ne proteja securitatea alimentară. De asemenea, cunoscând cele mai afectate zone și având la dispoziție recomandările, putem coordona ntra mai eficient intervențiile. Mobilizarea fondurilor internaționale, la inițiativa FAO, este de mare ajutor și aș dori să exprim recunoștința partenerilor de dezvoltare pentru cooperarea și angajamentul consolidat în susținerea sistemului agroalimentar din țară, a declarat Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare.
Notă: FAO este un partener strategic de dezvoltare pentru agricultură și sistemele alimentare din Republica Moldova și în ultimii cinci ani a oferit asistență în cadrul Cadrului de programare pe țară 2016–2022, concentrându-se pe creșterea competitivității sectorului agroalimentar, încurajarea agriculturii durabile și a dezvoltării rurale și îmbunătățirea capacității de gestionare durabilă a resurselor naturale și de gestionare a riscurilor de dezastre. Un nou cadru de cooperare FAO-Moldova pentru perioada 2023–2027 este în curs de dezvoltare. Noul cadru va contribui la Cadrul ONU de Cooperare pentru Dezvoltare Durabilă, recent semnat, și la obiectivele Strategiei Naționale de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”. Din martie 2022, FAO a inițiat și implementează un program de urgență în Republica Moldova cu un buget total de aproape 3 milioane USD din care 500 000 USD constituie fondurile proprii ale organizației, iar restul sunt mobilizate prin contribuția altor donatori.