PROGNOZELE INDICĂ O RECOLTĂ MAI MICĂ DE FLOAREA-SOARELUI ÎN ACEST AN

04 jul 2024
În cea mai recentă prognoză a sa, Consiliul Internaţional pentru Cereale (IGC) se aşteaptă ca recolta de floarea-soarelui să scadă în Rusia şi Ucraina, ceea ce va avea un impact direct asupra producţiei globale, scrie Revista Ferma.

Dacă în aprilie 2024 estima că producţia mondială de floarea-soarelui va fi de 58,1 milioane tone, acum prognoza IGC vorbeşte de o cantitate totală de 57,1 milioane tone, cu circa 300.000 de tone mai puţin decât volumul record înregistrat anul trecut.
 
Diminuarea aşteptărilor este legată de faptul că se anticipează că randamentele peste medie ar urma să compenseze doar parţial micşorarea suprafeţelor semănate. De asemenea, această ajustare în scădere ţine cont de recoltele mai mici aşteptate în Argentina, Rusia şi China, chiar dacă în cazul statului sud-american prognoza este destul de vagă în acest moment, deoarece operaţiunile de semănat vor demara abia peste trei luni.
 
IGC se aşteaptă ca nivelul scăzut al preţurilor şi oferta globală amplă să-i determine pe fermierii argentinieni să-şi reducă suprafeţele cu floarea-soarelui. În plus, fenomenul meteorologic La Niña ar putea afecta potenţialul de randament.
 
În ceea ce priveşte Rusia, în acest moment se estimează o producţie de circa 17,2 milioane de tone, în scădere cu aproximativ 200.000 de tone faţă de prognoza din aprilie şi cu 1,1% comparativ cu sezonul agricol 2023/2024. Chiar şi aşa, Rusia îşi va păstra poziţia de prim furnizor mondial de seminţe de floarea-soarelui. Pe de altă parte, Consiliul Internaţional pentru Cereale a păstrat neschimbată prognoza pentru Uniunea Europeană, respectiv 10,7 milioane tone, cu 500.000 de tone mai mult decât în urmă cu un an. În cazul Ucrainei, IGC aşteaptă o diminuare a producţiei de floare cu 300.000 de tone, până la 16,2 milioane de tone.
 
Din cauza unei scăderi accentuate a suprafeţelor semănate cu floarea-soarelui în cele două state Dakota (de nord şi de sud), care însumează aproximativ 80% din suprafaţa de floarea-soarelui din SUA, producţia americană ar urma să fie cu aproximativ 100.000 de tone mai mică decât cea estimată în aprilie, ajungând la 700.000 de tone. Aceasta ar fi o scădere cu 28,3% de la un sezon la altul şi cea mai mică recoltă din ultimii 48 de ani.
 
 
loading ...