Prețul rapiței crește la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani, spre surprinderea atât a fermierilor, cât și a traderilor. Motivele creșterii sunt complexe. Recolta este mică atât pentru rapiță, cât și pentru floarea-soarelui. Un sprijin masiv vine și de pe piața mondială iar analiștii cred că prețul rapiței încă mai are loc să crească în perioada următoare, scrie Revista Ferma.
Prețul rapiței a atins la început de noiembrie 525 de euro pe tonă. Oferta este extrem de redusă pe piață, mai ales că este probabil să vină din Ucraina mai puține mărfuri (ieftine) în acest an decât în sezonul trecut. Comisia a estimat recent recolta europeană de rapiță la doar 17,15 milioane de tone, ceea ce ar însemna cu 2,6 milioane de tone sau cu 13% mai puțin decât în sezonul precedent.
Strategy Grains și-a redus și mai mult prognoza pentru recolta actuală de rapiță din Uniunea Europeană, care este în prezent de doar 16,7 milioane de tone, o scădere suplimentară față de estimarea anterioară (16,9 milioane de tone) și de peste 16,5% față de nivelul din anul precedent.
Revizuirea celor mai recente prognoze afectează în special Germania. Scăderile semnificative ale producției și creșterea cererii au mărit deficitul de rapiță așteptat în UE, în ciuda unei creșteri puternice a importurilor din Canada, din cauza marjelor atractive de procesare, spun analiștii.
Compania de consultanță Strategy Grains se așteaptă ca recolta de floarea-soarelui în UE-27 să ajungă la doar 8,9 milioane de tone în 2024, cu 400.000 de tone mai puțin decât prognoza din luna precedentă și în creștere de la 9,8 milioane de tone recoltate în 2023.
Randamentele catastrofale de floarea-soarelui sunt confirmate pe măsură ce recolta progresează, iar randamentele din Bulgaria și România se așteaptă să fie cele mai scăzute din ultimii 15 ani, a menționat Strategy Grains în raportul său.