Lucrările de întreținere a cerealelor de toamnă includ diferite elemente şi procese tehnologice care se modifică în funcție de factorii tereștri de vegetație - umiditate și elementele de nutriție. O importanță deosebită este și monitorizarea stării culturilor în perioada iernare (criptovegetație).
Actual starea culturilor de toamnă este diferită, în funcție de zonă și unitatea agricolă. Doar 30% din câmpurile cu culturile cerealiere de toamnă sunt înfrățite, iar restul sunt neînfrățite, sau în faza de ace, iar pe unele câmpuri chiar și nerăsărite. Această situație a fost creată de condițiile climaterice încă din toamna anului 2021, lipsa acută de umiditate, care a dus la întârzierea semănatului cerealelor de toamnă.
Analizând condițiile agrometeorologice se poate spune că regenerarea în primăvară va fi timpurie. În astfel de condiții se necesită în primă urgență unele operațiuni tehnologice de redresare a situației create:
- câmpurile cu desime satisfăcătoare a culturilor necesită fertilizări suplimentare de primăvară cu azot (60 kg s.a.N/ha) încorporate în sol la maturitatea fizică a solului, de preferință îngrășămintele cu azot nitric (NO3), care pot fi asimilate de către plante la temperaturi mai joase a solului;
- la maturitatea fizică a solului, se necesită a efectua grăparea sanitară de primăvară cu scopul combaterii și provocării mecanice a buruienilor, care după cum cunoaștem își încep activitatea la temperaturi de +1+3 0C, și vor invada câmpurile slab înfrățite;
- semănăturile rare care au o desime mai mică de 250 plante/m2 se necesită a fi supraînsămânțate, cu soiuri umblătoare de grâu, sau orz de primăvară, mazărea etc. într-o perioadă cât mai timpurie. Semănăturile care au o desime de 100-200 plante/m2, nu sunt rentabile și se necesită reînsămânțarea cu altă cultură.
autor material: Dubiţ Daniela -doctor, conferenţiar universitar