Producătorii de mere din Moldova își ajustează strategiile de vânzări a recoltei din anul 2023. O serie de ateliere privind sezonul de marketing pentru recolta de mere 2023 și tacticile de valorificare a oportunităților de piață au fost organizate în mai multe regiuni ale țării.
Cu mici întârzieri a început sezonul de recoltare a soiurilor timpurii de mere, urmând recoltarea soiurilor târzii până în luna noiembrie. Specialiștii Asociației Moldova Fruct prognozează în anul curent o recoltă de mere de circa 548 mii tone, cu 23% mai mult față de 2022, dar cu 4% mai puțin în raport cu media din ultimii 5 ani. Se estimează că merele de soiul Idared vor constitui 19% din recolta prognozată, Golden – 19%, Gala – 13%, Florina – 7%, Granny Smith – 6%.
Prognoza recoltei de mere este una optimistă în pofida faptului că în anii 2022-2023 au fost defrișate aproximativ 2 mii ha de livezi de măr, în special soiurile de vară și livezile neproductive, în schimb au fost plantate 305 hectare de livezi de măr intensive și super-intensive. Astfel, în prezent suprafața livezilor de măr în Republica Moldova este de circa 49,2 mii hectare, dintre care 45,8 mii hectare fiind livezi pe rod.
„Anticipăm anumite probleme cauzate de schimbările climatice caracterizate de temperaturi extrem de înalte pe parcursul zilei și nopții, lipsa de precipitații, înghețuri primăvara devreme, sau grindina pe parcursul verii. Aceste devieri climatice ar putea întârzia recoltarea merelor cu până la 10 zile, dar și vor provoca colorarea neuniformă a fructelor, arsuri ale fructelor în livezile neprotejate cu plasă antigrindină, diametrul mic al fructelor”, spune Iurie Fală, director executiv al Moldova Fruct.
Tatiana Burcă, consultant marketing în cadrul proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, afirmă că după experiența anului trecut, din cauza problemelor logistice, cauzate de război, exportul de mere a trecut printr-un proces profund de reorientare de la piețele tradiționale din Comunitatea Statelor Independente spre noi piețe cum ar fi cele din Vest, Orientul Mijlociu sau Asia.
„Pentru sezonul de vânzări 2023-2024 recomandăm producătorilor și exportatorilor moldoveni să se orienteze spre piețele Golfului Piersic în lunile august-aprilie, piața Indiei pentru perioada decembrie-mai, piața României, ca și piață locală, pentru perioada ianuarie-mai. Există posibilități de a câștiga interesul consumatorilor de mere din piețele Țărilor Nordice, dar și Marii Britanii, ținând cont de interesul lor față de țările furnizoare non-UE și de cererile directe, parvenite din partea importatorilor urmare a Brexit, dacă punem accent pe calitate, nivel minim de reziduuri, certificări internaționale care confirmă siguranța produselor”, spune Tatiana Burcă.
În acest context, producătorii sunt încurajați să-și unească eforturile pentru a putea oferta volume consolidate, de calitate omogenă și uniformă, în baza unui grafic de livrări prestabilit cu cumpărătorii piețelor țintă și să valorifice fiecare oportunitate de a explora piețele noi de desfacere, regulile și structura lor prin participarea activă la expoziții internaționale și misiuni comerciale ale importatorilor în Republica Moldova. În același timp, ei trebuie să-și dezvolte parteneriate cu companii logistice și furnizori de ambalaj, să exploreze noile căi de livrare și soluții de ambalaj, să-și planifice sezonul de vânzări în prealabil cu partenerii lor, dar și să lucreze împreună cu importatorul la dezvoltarea unei campanii de promovare a brandului ”Moldova - un gust deosebit”, care pe termen lung ar duce la creșterea de vânzări și loializarea consumatorilor străini.
De notat că, războiul început de Rusia împotriva Ucrainei a afectat dramatic exportul de mere din Moldova, care era concentrat spre piața din est. Urmare a eforturilor exportatorilor și asistenței partenerilor de dezvoltare, în sezonul de vânzări 2022/23 (recolta anului 2022), Republica Moldova a reușit să efectueze exporturi de circa 122 mii tone de mere, reducând cota exporturilor către piața Uniunii Economice Eurasiatice la 80% de la 99% atestat în sezonul 2021/22.