„PRODUCEREA LEGUMELOR ECOLOGICE, TOT MAI POPULARĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR”

21 dec 2021
Interviu cu Eugeniu Țurcan, expert în legumicultură
 
În perioada iulie – decembrie, agricultorii au participat la o serie de evenimente informative, care au scopul de a susține și a stimula fermierii să-și dezvolte afacerile. Seminare, consultații individuale, vizite de studiu, schimb de experiență și comunicarea directă cu cei mai buni specialiști din țară din domeniul horticol și zootehnic, au fost posibile datorită programului de extensiune lansat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și implementat de Federația Agricultorilor din Moldova (FARM). Expertul în legumicultură, Eugeniu Țurcan, cel care a împărtășit fermierilor informații și consultații individuale despre cultivarea și protecția plantelor, ne-a oferit mai multe detalii despre cum au avut loc evenimentele, dar și care au fost cele mai solicitate subiecte.

Cum au loc atelierele de lucru cu agricultorii în cadrul programului?

Programul este binevenit pentru legumicultori, mai ales având în vedere toate schimbările ce țin de portofoliul semincer, al produselor de uz fitosanitar. Producătorii de legume se arată tot mai interesați în creșterea produselor ecologice, mai ales în contextul pandemic. Acest lucru se întâmplă pentru că mulți le-au testat și au observat un rezultat pozitiv. Cumpărătorii au început a căuta produse de calitate și apare și dorința agricultorilor de a produce eco.

Care sunt cele mai frecvente întrebări pe care le adresează legumicultorii în timpul acestor ateliere?

Foarte mulți producători sunt interesați de protecția plantelor, de agricultura ecologică. Producătorii se împart în două tabere, în funcție de interes. Pentru producerea tradițională sunt foarte multe întrebări anume la produsele radiate, conform regulamentului Uniunii Europene. Mulți producători sunt în dilemma și vor să știe  ce tip de produse să utilizeze, pentru că își doresc să investească rezonabil și să obțină rezultate bune.

Interes sporit din partea fermierilor care au practicat până acum legumicultură tradițională și încearcă să se reprofileze sau, în general, antreprenorii vor să treacă la agricultură ecologică?

E vorba despre cei care fac agricultură tradițională și fiind martorii rezultatelor obținute în domeniul dat, apare și la ei dorința. Sunt exemple bune din regiunea Drochia, ale producătorilor care au trecut prin perioada de conversie. Cel mai mult îi motivează prețul care li se propune din partea consumatorilor și al rețelelor de magazine. Plus și consumatorii știu că produsele sunt de o siguranță mai mare.

Ce presupune această perioadă de conversie? Cum are loc procesul de trecere de la cultivarea legumelor tradiționale la cele ecologice?

Acesta este un program inițiat tot de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Producătorii pot să vină cu solicitarea printr-o cerere și trebuie să-și facă un plan de afaceri și să determine gama de produse pe care și-o doresc să o cultive. Mai apoi, când au o strategie bine pregătită trebuie să depună o cerere și dosarul la un organ de testare. Ei pot solicita și control din afară, doar că e mai costisitor. Conversia durează minim doi ani, în cazul culturilor anuale, și trei ani în cazul celor multianuale. Atunci când se inițiază procesul de tranziție, în această perioadă organele de control efectuează vizite la solicitant. Se fac analize de sol, apă și tot ce este implicat în producerea propriu-zisă. Sunt verificate registrele de utilizare a produselor fitosanitare, sunt verificate facturile, inputurile etc. Și dacă se respectă întregul regulamentul, care prevede obligațiile pentru conversia ecologică, compania obține un certificat că este produs ecologic. Testele sunt repetate an de an. Dacă nu respectă anumite criterii, certificatul este anulat și producătorul nu mai poate să comercializeze produsele cu marca ecologică.

Există și o altă categorie de agricultori, care consideră că agricultura ecologică în Republica Moldova nu este posibilă, în condițiile în care terenurile și apele sunt poluate?

Producătorii se împart în două tabere, este adevărat. Totuși, dacă cerințele impuse de procesul de conversie sunt respectate, agricultura ecologică e posibilă. Până la urmă, solul se reface. Iar perioada de descompunere al fiecărui produs, din punct de vedere al inofensivității, este diferită Tocmai de aceea se oferă perioada de conversie, timp în care compania este verificată și atunci frica dispare pentru toți cei care inițiază această activitate.Un studiu publicat recent de colegii noștri de la East Fruit spunea că există probabilitatea ca numărul de legumicultori în R. Moldova să fie tot mai mic în anul viitor, din cauza prețurilor mici oferite pentru marfă. Dumneavoastră, ce părere aveți?

Migrarea de la o cultură la alta e destul de întâlnită, dar se întâmplă mai rar să abandoneze în proporție de 100 % investiția pe care au făcut-o, pentru că e destul de mare. Marea majoritate rămâne totuși pe poziție, continuă să producă. Mai mult decât atât, observăm o migrare și o selectare a culturilor care sunt mai rentabile. Dar presupun că nu vom asista la micșorarea drastică a numărului de legumicultori.
 
Vă mulțumim.
 
 
 

„PRODUCEREA LEGUMELOR ECOLOGICE, TOT MAI POPULARĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR”

„PRODUCEREA LEGUMELOR ECOLOGICE, TOT MAI POPULARĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR”

„PRODUCEREA LEGUMELOR ECOLOGICE, TOT MAI POPULARĂ ÎN RÂNDUL FERMIERILOR”

loading ...