
Când vine necesitatea de a rezolva probleme stringente din sector, fermierii nu au la cine să se adreseze, este mai complicat pentru ei să participe la expoziții, să se implice în procesul de adaptare a cadrului legal. Motivul este lipsa unei colaborări, ceea ce ne propunem să obținem în cadrul viitoarei asociații, a declarat Vasile Pojoga, manager de proiecte FARM
Investitorii sunt deschiși să ofere sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului legumicol, dar atâta timp cât nu există o organizație care să acționeze în nume colectiv, este foarte complicat de a susține sectorul. Iar crearea asociației este o soluție pe termen lung, susține Rodion Gudim, specialist în dezvoltarea afacerilor și serviciilor integrate, USAID
Sanda Melenciuc, consultant principal în cadrul Direcției Politici în Sectorul Vegetal, din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, prezentă la eveniment a declarat că inițiativa agricultorilor este susținută și de autoritățile centrale.

În contextul creării Oficiului horticol, o asociație a legumicultorilor va contribui la dezvoltarea horticulturii din Republica Moldova. Aceasta ar facilita dezvoltarea atât a sectorului legumicol, cât și cea economică a tuturor fermierilor, a spus reprezentanta MAIA.
Inițiativa de a crea Asociația Națională a Legumicultorilor din Republica Moldova aparține Federației Agricultorilor din Moldova, ”FARM”. În perioada decembrie-ianuarie au fost organizate 10 Adunări Regionale la care au participat aproximativ 300 de legumicultori. Evenimentele sunt organizate cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
Pentru a afla care sunt ultimele inovații din sectorul legumicol, testate și în Republica Moldova, ce așteptări au fermierii de la viitoarea asociație și ce probleme speră să le rezolve mai eficient, aflați în materialul VIDEO.