VIDEO: Inovații în sectorul legumicol, necesitatea creării unei asociații de profil

18 jan 2024
Fermierii, producători de legume, din zona de Centru a țării s-au întrunit la o adunare regională pentru a discuta despre problemele din sector, dar și pentru a decide formarea unei asociații a legumicultorilor. Inițiativa vine din partea Federației Agricultorilor din Moldova, dar a fost salutată și dezvoltată de către agricultori. Totodată, în cadrul evenimentului, producătorii agricoli au fost informați despre tehnologiile moderne de producție, mecanismul de lucru al pieței, necesitatea unui buget pentru marketing și promovare, diferența dintre cooperativă și asociație, procedura de înregistrare a unei organizații necomerciale.
 

Când vine necesitatea de a rezolva probleme stringente din sector, fermierii nu au la cine să se adreseze, este mai complicat pentru ei să participe la expoziții, să se implice în procesul de adaptare a cadrului legal. Motivul este lipsa unei colaborări, ceea ce ne propunem să obținem în cadrul viitoarei asociații, a declarat Vasile Pojoga, manager de proiecte FARM
 
Investitorii sunt deschiși să ofere sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului legumicol, dar atâta timp cât nu există o organizație care să acționeze în nume colectiv, este foarte complicat de a susține sectorul. Iar crearea asociației este o soluție pe termen lung, susține Rodion Gudim, specialist în dezvoltarea afacerilor și serviciilor integrate, USAID
 
Sanda Melenciuc, consultant principal în cadrul Direcției Politici în Sectorul Vegetal, din cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, prezentă la eveniment a declarat că inițiativa agricultorilor este susținută și de autoritățile centrale.În contextul creării Oficiului horticol, o asociație a legumicultorilor va contribui la dezvoltarea horticulturii din Republica Moldova. Aceasta ar facilita dezvoltarea atât a sectorului legumicol, cât și cea economică a tuturor fermierilor, a spus reprezentanta MAIA.
 
Inițiativa de a crea Asociația Națională a Legumicultorilor din Republica Moldova aparține Federației Agricultorilor din Moldova, ”FARM”. În perioada decembrie-ianuarie au fost organizate 10 Adunări Regionale la care au participat aproximativ 300 de legumicultori. Evenimentele sunt organizate cu suportul Proiectului USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova.
 
Pentru a afla care sunt ultimele inovații din sectorul legumicol, testate și în Republica Moldova, ce așteptări au fermierii de la viitoarea asociație și ce probleme speră să le rezolve mai eficient, aflați în materialul VIDEO.
loading ...