AGRICULTORII RUȘI CER INTERZICEREA IMPORTULUI DE MERE DIN MOLDOVA

13 dec 2022
Asociația Horticultorilor din Rusia cere guvernului să limiteze importul de produse de fructe. Motivul contestației a fost permisiunea Rosselhoznadzor de a importa mere de la 20 de companii din Moldova, transmite AGROMEDIA, cu referire la Kommersant.

Potrivit sursei citate, astfel, producătorii ruși încearcă să-și rezolve problemele și să se asigură că, în situația unei recolte record, nu vor avea concurenți din afară.

Asociația Horticultorilor din Rusia a trimis o scrisoare prim-ministrului Mihail Mișustin cu o cerere de limitare a importului de mere din Moldova. Autorii recursului amintesc că problema limitării sau interzicerii totale a importului de fructe străine, în perioada recoltării în masă și vânzării recoltei în interiorul țării a fost discutată „la nivel de guvern”, dar până acum „rămâne nerezolvată”.

După cum reiese din scrisoare, Rusia a avut o recoltă record în 2022, care este depozitată și va fi vândută până în vara anului 2023.

Decizia de ridicare a interdicției de import de mere moldovenești, introdusă la 15 august 2022, a fost luată de Rosselhoznadzor la 1 decembrie 2022. Dar autorizație pentru furnizarea fructelor și legumelor în Rusia a fost acordată doar pentru 20 de întreprinderi din Moldova. Alte 12 întreprinderi moldovenești au primit permisiunea de a-și importa produsele în Rusia pe 2 decembrie.

Citește și: RUSIA SCOATE EMBARGOUL PENTRU 20 DE COMPANII AGRICOLE DIN MOLDOVA. Sluțki cere Rosselhoznadzor anularea definitivă a acestuia

Pe site-ul Rosselkhoznadzor, această decizie se explică prin faptul că s-a făcut o analiză a produselor care intră pe teritoriul Rusiei de la întreprinderile moldovenești, pentru care restricțiile temporare fuseseră anterior ridicate.

Mai mult, fermierii ruși, se plâng că merele moldovenești sunt vândute cu prețuri mici și „le strică piața”. De asemenea, producătorii ruși „nu au nicio îndoială că merele poloneze sunt reexportate prin Moldova”.
 

AGRICULTORII RUȘI CER INTERZICEREA IMPORTULUI DE MERE DIN MOLDOVA

AGRICULTORII RUȘI CER INTERZICEREA IMPORTULUI DE MERE DIN MOLDOVA

AGRICULTORII RUȘI CER INTERZICEREA IMPORTULUI DE MERE DIN MOLDOVA

loading ...