ANUL ACESTA, LUNA IUNIE CHIAR VA CORESPUNDE DENUMIRII POPULARE DE CIREȘAR. De ce, afli AICI
În următoarele zile, potrivit meteorologilor, dar și a pomicultorilor, în Moldova vor apărea primele cireșe. Suntem în întârzie cu circa zece zile calendaristice, dat fiind faptul că, anul trecut, primele cireșe au apărut spre vânzare pe 17 mai. De regulă, primele fructe sunt scumpe, iar unitatea de măsură a comercianților sunt paharele. Anul acesta, pentru un pahar de cireșe încă semicoapte ni se cere 20-25 de lei. Vorbim de Early Lorry, unul dintre cele mai timpurii soiuri de cireșe cultivate pe plantațiiile și în gospodăriile de pe lângă casă, preponderent în zona de centru a țării noastre.
În supermarket-uri avem cireșe de import din belșig, bunăoară din Grecia sau din Israel, fructe sâmburoase care costă între 250 și 300 de lei pentru un kilogram.
Proprietarii unei pensiuni din Molovata Nouă, Dubăsari deja au plasat pe rețelele de socializare un anunț, prin care invită familiile, în special copii, la prima degustare de cireșe, ediția 2021. Apropo, gratuit. În acest scop au și inaugurat un teren de joacă în imediata apropiere a livezii. Este o modalitate oarecum nouă în ale marketingului, de promovare a fructelor, dar și a pelerinajulul agro-turistic, asemenea popasurilor foto și de agrement în plantațiile de lăvănțică care s-au bucurat de mare interes, în special din partea orășenilor.
Potrivit calculelor meteorologice, cireșele autohtone vor fi coapte în circa două săptămâni, perioadă în care, potrivit estimărilor, și prețurile vor scădea la nivelul cerințelor de piață și vor oscila între 20 și 30 de lei pentru un kilogram (soiul Cikalov de exemplu).
Vom reveni la temă pentru că, anul acesta, luna iunie chiar va corespunde denumirii populare de Cireșar.