AU APĂRUT PE PIAȚĂ PRUNELE TIMPURII – ȘI ACESTEA, AFECTATE DE SECETĂ. Cât costă, vedeți aici

19 jul 2022
Drept rezultat al temperaturilor ridicate, și prunele s-au copt mai devreme în acest an. Este cel mai timpuriu început de sezon din ultimii 5 ani. Prunele din soiul Chachakskaya au apărut în vânzare încă acum 2 săptămâni, dar cu prețuri mici. Ca și în cazul celorlalte fructe, din cauza secetei, acestea sunt mărunte, respectiv – ieftine, transmite AGROMEDIA, cu referire la East Fruit.

În aceste zile, prunele moldovenești își fac loc deja și pe rafturile supermarketurilor din toată țara, nu doar în piețele din Capitală. În scurt timp, va începe și recoltarea prunelor din soiul Piteștean. Potrivit experților, asta probabil va influența și mai mult la scăderea prețului.

La început de sezon, prețurile angro pentru prune a fost în medie de 0,57-0,58 USD/kg. Prețuri mai mici s-au înregistrat doar în 2018, atunci prunele se vindeau cu 0,54 USD/kg.

Specialiștii Federației Producătorilor Agricoli din Moldova FARM notează că anul acesta au rodit bine pomii, însă, din cauza secetei, s-a pronunțat fenomenul biologic de cădere a fructelor în luna iunie. Cu toate acestea, chiar și din cauza perioadei lungi de vreme uscată și caldă, dimensiunea prunelor timpurii rămase pe copaci este predominant mică. Acest lucru se înregistrează și la piersici, și la caise. Drept urmare, prețurile angro la prune fluctuează într-o gamă destul de largă: dacă pentru fructele mici nu se oferă mai mult de 9-10 lei/kg, atunci fructele mari și frumoase pot fi achiziționate cu 13-14 lei/kg.

Cea mai mare parte a prunelor moldovenești este exportată - în principal pe piețele din Belarus și Rusia. În Uniunea Europeană, pruna moldovenească timpurie nu este la mare căutare, pentru că România, principala piață europeană, are propriile sale livezi de prune Peteshtianka. În plus, creșterea interesului consumatorilor pentru aceste fructe de acolo începe de obicei în august.
loading ...