BOLILE COACĂZULUI: Măsuri de prevenire și combatere

19 oct 2023
Coacăzul Negru (Ribes nigrum), Coacăzul Rosu (Ribes rubrum) și Coacăzul Alb (Ribes niveum) sunt specii de arbuști fructiferi cu un potențial biologic ridicat, capabile să dea producții de până la 10 tone fructe/ha. Arbuștii de coacăz au o creștere erectă, cu 15-25 de tulpini de vârste diferite, înalte de 1-1,5 m.
 
Coacăzele reprezinta o importantă sursă de elemente nutritive, având un conținut ridicat de zaharuri, acizi organici, sodiu, potasiu, calciu, fier, fibre alimentare și vitamine ( A, D, C, B6, B-12).
 

Principalele boli în cultura de coacăz

Viroze
Îngalbenirea coacăzului
Simptomele apar pe frunzele poziționate la mijlocul ramurilor. Frunzele se îngălbenesc parțial și se usucă iar în caz de atac sever, nervurile devin galbene. Virusul este transmis prin altoire, butășire și marcotaj.


 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • dezinfectarea uneltelor care se folosesc la butășire, altoire și marcotaj;
  • folosirea de material genetic sănătos.
 
Micoze
Făinarea americană (sphaerotheca mors-uvae) și Făinarea europeană (microsphaera grossulariae)
 
Aceste ciuperci atacă frunzele, fructele și lăstarii tineri. Pe suprafața acestor organe apare o pâslă albă miceliană iar frunzele atacate rămân mici, se usucă și cad. Pe lăstari apar pete albe cu aspect prăfos, ce se brunifică. În urma atacului, mugurii de rod nu se diferențiază, iar producția scade. Fructele tinere se zbârcesc și se înnegresc, iar cele mature crapă și putrezesc.


 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • tăierea și arderea lăstarilor atacați;
  • cultivarea soiurilor rezistente (de exemplu, Kantata, Black Down, Tsema, Victoria, Record 35, Slitsa);
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
 
Antracnoza coacăzului (pseudopeziza ribis)
Este cea mai periculoasă boală ce atacă plantațiile de coacăz, apariția acestei boli fiind favorizată de umiditatea atmosferică ridicată. Această ciupercă atacă lăstarii, fructele și pendunculul florilor, dar cele mai mari pagube le produce frunzelor. Acestea prezintă pete mici, circulare sau neregulate, de culoare brun-roșiatică. Boala evoluează, iar în mijlocul petelor apar punctișoare de culoare brună-ruginie, ce reprezintă fructificațiile ciupercii. Frunzele atacate se îngălbenesc, se brunifică și cad prematur, capacitatea de fotosinteză fiind astfel redusă, cu efecte negative asupra producției.


 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • tăierea și arderea organelor atacate;
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
 
Rugina (cronartium ribicola) 
Forma cea mai frecventă de atac se manifestă pe frunze. Pe fața superioară a acestora apar pete galbene de decolorare, iar pe fața inferioară, ciuperca formează pustule circulare de culoare brună. Boala evoluează, iar ciuperca formează spori de culoare galbenă, prezenți pe fața inferioară a frunzelor. Frunzele atacate se usucă și cad, iar fructele nu se maturează normal.


 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • cultivarea soiurilor rezistente (de exemplu, Geo, Padina sau Margaritar alb);
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
 
Patarea cenușie (mycosphaerella ribis)
Pe frunze apar pete mici, circulare, de culoare brună. Boala evolueză, petele devin cenușii, iar la suprafața lor apar punctișoare negre, ce reprezintă fructificațiile ciupercii. Boala se transmite prin sporii ce iernează pe frunzele de la suprafața solului.


 
Măsuri de prevenire și combatere
  • cultivarea soiurilor rezistente;
  • tratamente chimice cu fungicide specifice.
 
Sursa: Botaniștii 
loading ...