Are o aromă relativ pronunțată și un gust ușor dulceag. Se poate consuma și în stare naturală, dar este indicat, mai degrabă, să fie folosită la diverse mâncăruri.
Originea ei este adesea disputată, dar în general se consideră că prima dată a fost cultivata în Grecia antică, apoi a ajuns în Rusia. De aici, a ajuns în mai multe țări europene, inclusiv în cele nordice.
Brojba: detalii despre plantă
Bienală, brojba formează în primul an o rădăcină rotundă și ușor turtită, de culoare albă sau ușor-galbenă. Tulpina poate să ajungă la o înălțime de 1,30 m. Răsărirea plantelor are loc la 5-10 zile de la semănare. Nu are mai deloc pretenții în privința solului, putem spune astfel că este rustică. Are însă o sensibilitate la căldura excesivă și la secetă. Poate să fie afectată de carența de bor.
Specii premergătoare favorabile: cereale sau solano-fructoase. De asemenea, brojba este o plantă bună premergătoare pentru castraveți și verdețuri. Timpul de rotație este de 4-5 ani.
Soiuri de brojba
Brojba se cultivă exclusiv prin semănat direct în câmp. Deseori întâlnim soiuri precum:
- Blanc lisse (alb neted)
- Blanc cu colet roșu
- Blanc d’Aubigny cu coletul verde
- De Pontivy
- Galbena de Saint Marc.
Când se cultivă brojba?
Semănatul se face în luna mai, iar recoltarea la circa 3-4 luni după acest moment. Se seamănă pe teren modelat în brazde, cu 3 rânduri pe brazdă, orientate pe direcția nord-sud. Norma de însămânțare este de 2,5 – 4 kg pe hectar.
Lucrări de întreținere
Această plantă nu are nevoie de lucrări specifice de îngrijire, doar de un prășit. Poate fi însă sensibilă această plantă la puricii de pământ imediat după ce a răsărit. Se recomandă să fiți vigilenți la acest aspect. Distanța de plantare între plante trebuie să fie de 18-20 cm, cu o densitate de 107 – 120 mii de plante la hectar.
Pe suprafețe mici, scoaterea rădăcinilor se face manual, iar pe terenuri ample cu dislocatoare mecanice. Fasonarea (tăierea) frunzelor se face imediat după recoltare, pentru a se evita în acest mod deshidratarea rădăcinilor.
Sursa: Cultivă profitabil