CĂLĂTORIE VIRTUALĂ LA PRODUCĂTORII DE FRUCTE DE PIATRĂ. Cum îi puteți cunoaște și ce reprezintă aceste delicii

30 mar 2021

Asociația Moldova Fruct continuă tururile virtuale, lansate pentru consumatorii din întreaga lume, dornici să cunoască producătorii din R. Moldova. De această dată, la 15 aprilie, prin formatul unei aventuri inedite, vom călători virtual prin livezile a trei producători moldoveni de fructe de piatră.
 
Probabil, mulți dintre voi se întreabă ce înseamnă aceste fructe, numite de piatră? Ei bine, totul este cât se poate de gustos și simplu. Cunoscut sub numele de drupe, este un tip de fruct care conține o piatră mare (sau groapă) în centru. Aceste fructe aparțin, în general, speciei Prunus și tind să aibă o piele subțire cu carne moale. Spre deosebire de alte fructe, cele de pe lista fructelor de piatră încetează să se coacă imediat după ce au fost culese, ceea ce înseamnă că anotimpul lor este mai scurt, decât în alte cazuri. Cu toate acestea, diverse soiuri se coc în perioade diferite, așa că le poți ușor găsi de-a lungul anului. 
 
Multe fructe unice sunt clasificate din punct de vedere botanic drept  fructe de piatră, variind de la preferatele familiare, precum piersicile, prunele și zmeura, până la soiuri mai puțin obișnuite, cum ar fi migdalele verzi, care sunt un fruct de piatră verde remarcabil pentru căptușeala lor externă.
 
Care fructe de piatră cresc la noi? Iată și lista acestora: piersici, cireșe, prune, nectarine, migdale verzi, caise, zmeură, mure și dude. Sunt o sursă excelentă de vitamine, minerale și antioxidanți și ar putea ajuta la stimularea pierderii în greutate, la îmbunătățirea funcției imune și multe altele.
 
Tot despre fructele noastre vorbind, exporturile moldovenești de prune în țări, precum Germania și Austria, se dublează an de an,  începând cu 2017. În prezent, Moldova se află printre primii 10 exportatori de prune și cireșe dulci din lume.
loading ...