CALENDARUL AGRICOL! Dacă ești HORTICULTOR, în februarie nu ai timp de odihnă. Ce recomandă specialiștii
Ești horticultor și ai o livadă de caise, prune sau mere? Februarie este luna în care se stropesc toate speciile de pomi fructiferi. Tot acum, se aplică tratamentele de iarnă pentru boli şi ciuperci în funcţie de specie și se repară sau procură ustensilele pentru utilaje. Nu uitați și de tratamentul pentru combaterea păduchilor ţestoşi cu insecticide.
Dacă vă permite timpul de afară, experții recomandă în această lună tăierile de rărire, corecție și rodire, înlăturând lăstarii crescuți de la rădăcini. Când pământul este încă îngheţat, se transportă gunoiul de grajd în livadă.
Timofei Novac este livădar “de când se ține minte”. El deține un teren de 34 hectare, pe care cresc piersici, prune și caise. Mai cultivă și struguri de masă, soiul Moldova. Contactat de AGROMEDIA, dl Novac ne-a spus că ține minte primul fruct din livada sa.
“A fost un piersic, era anul 1992. Ce facem acum, în februarie? Multe. Curățim pomii, pregătim lăzile, ne aprovizionăm cu motorină, hrănim solul cu îngrășăminte. Noi, pomicultorii, de odihnim zece zile pe an, în noiembrie. Păcat că anul trecut a fost unul atât de nedrept cu noi… Prunele le-am cules în jumătate de zi, caișii au înghețat și am reușit să strângem numai 1 tonă și 400 kg de pe 3 hectare. Și piersici mai puțini decât în alți ani. Despre struguri… Unii fermieri îi mai vând și acum, cu 3 lei pentru 1 kg. Ca și cum i-ar da gratis”, a povestit fermierul, care a mai adăugat că pomii au fost feriți de înghețul din aprilie trecut. Și poate măcar anul acesta situația îi va bucura pe cei din horticultură, pentru că “au pășit cu dreptul”. Așa să fie!