CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

18 jun 2021

La sfârșitul săpămânii trecute - începutul celei curente în R. Moldova a continuat procesul de reducere a prețului pentru căpșunele crescute în câmp deschis. Prețul cu ridicata a scăzut în medie cu încă 4-6 lei/kg, la 20-27 lei/kg. În comerțul cu amănuntul, decalajul dintre prețul minim și cel maxim a ajuns la 20-40 lei. Operatorii pieței de pomușoare consideră că, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, situația prețurilor la căpșune va fi foarte incertă, la bază fiind mai mulți factori aleatori, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Asociația Producătorilor Pomușoarele Moldovei notează că în a doua jumătate a săptămânii trecute a existat o condiție prealabilă importantă pentru stabilizare și chiar o ușoară creștere a prețurilor cu ridicata la căpșune de înaltă calitate. Unele întreprinderi agricole au început să exporte deja în Federația Rusă. În mod tradițional, acest factor reduce presiunea pe piața internă, oferta de fructe de înaltă calitate către piețele orașului este oarecum redusă, iar prețurile cresc.
 
Cu toate acestea, anul acesta, din cauza ploilor aproape zilnice, recoltarea căpșunelor este lentă. În unele zone cultivatorii s-au confruntat din nou cu problema lipsei suficiente de zilieri pe care să îi angajeze. În plus, roada strânsă este umedă și plină de noroi și necesită pregătire înainte de export. Ca urmare, volumele și rata exportului de produse nu sunt încă mari.
 
Piața internă nu s-a reorganizat încă pentru a asigura fluxul comercial de export. Prețurile de lucru (mai mult sau mai puțin stabile) pentru căpșune nu au fost încă stabilite. Situația devine critică și din cauză că unii fermieri sunt de acord să-și livreze produsele către comercianții exportatori pe bază de decontare amânată și să încaseze banii după ce fructele sunt vândute cumpărătorilor finali din străinătate.
 
Între timp, din cauza precipitațiilor zilnice, calitatea căpșunelor lasă de dorit și perioada de realizare a acestora în lanțul comercial este limitat.   Acest lucru explică, în special, gama largă de prețuri cu amănuntul pentru fructele locale. În context, potrivit Asociației Pomușoarele Moldovei, randamentul căpșunelor anumitor soiuri, în special soiul popular Marmeladă, poate fi relativ ridicat.
Top știri

NUCICULTORII MOLDOVENI ÎN FRANȚA: un producător francez – inspirație în creșterea soiurilor Chandler și Howard

14 oct 2021

STANDARDE EUROPENE PENTRU FRUCTELE DE LA ȘOLDĂNEȘTI. Autoritățile au contribuit cu peste 11 milioane lei

13 oct 2021

LA GRĂDINA BUNEILOR - Maria Darii crește produse ecologice pentru copii și nepoți

12 oct 2021

MIEREA ȘI FRUCTELE MOLDOVENEȘTI FAC SENZAȚIE LA ANUGA. Străinii interesați de chipsurile și cubulețele din mere și prune uscate

12 oct 2021

PRUNELE DE LA TARACLIA AU AJUNS ÎN POLONIA. Alte 5 camioane urmează să fie exportate

11 oct 2021
Din aceiași categorie

PREMIERĂ PENTRU CAISELE MOLDOVENEȘTI: Fructele sunt exportate în mai multe țări din Uniunea Europeană

20 jul 2021

EXPORTUL DE CIREȘE MOLDOVENEȘTI ÎN RUSIA: Nici nu le vor, nici preț ca lumea. Există o explicație. O găsești AICI

23 jun 2021

FERMIERUL ION GRODEA: „Vindem piersicile la un preț de nimic.” Ce crede pomicultorul despre situația din agricultură, afli AICI

20 jul 2021

AFACERILE CU LEGUME ADUC PROFIT RAPID AGRICULTORILOR

06 mai 2020

SECETA ȘI ÎNGHEȚURILE DE PRIMĂVARĂ I-A OCOLIT PE UNII PRODUCĂTORI. Iată ce roadă de cireșe strâng de pe un hectar

02 jun 2020

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE

Ce spun experții

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

loading ...