https://www.facebook.com/agromedia.md/ https://www.instagram.com/agromedia.md/ https://www.youtube.com/channel/UCzZqYdSFtDc62a7O3EXEmPQ
Weather forecast for Chisinau
21.27 EUR
17.88 USD
0.25 RUB
4.32 RON
0.67 UAH
CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

18 jun 2021

La sfârșitul săpămânii trecute - începutul celei curente în R. Moldova a continuat procesul de reducere a prețului pentru căpșunele crescute în câmp deschis. Prețul cu ridicata a scăzut în medie cu încă 4-6 lei/kg, la 20-27 lei/kg. În comerțul cu amănuntul, decalajul dintre prețul minim și cel maxim a ajuns la 20-40 lei. Operatorii pieței de pomușoare consideră că, cel puțin până la sfârșitul acestei săptămâni, situația prețurilor la căpșune va fi foarte incertă, la bază fiind mai mulți factori aleatori, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Asociația Producătorilor Pomușoarele Moldovei notează că în a doua jumătate a săptămânii trecute a existat o condiție prealabilă importantă pentru stabilizare și chiar o ușoară creștere a prețurilor cu ridicata la căpșune de înaltă calitate. Unele întreprinderi agricole au început să exporte deja în Federația Rusă. În mod tradițional, acest factor reduce presiunea pe piața internă, oferta de fructe de înaltă calitate către piețele orașului este oarecum redusă, iar prețurile cresc.
 
Cu toate acestea, anul acesta, din cauza ploilor aproape zilnice, recoltarea căpșunelor este lentă. În unele zone cultivatorii s-au confruntat din nou cu problema lipsei suficiente de zilieri pe care să îi angajeze. În plus, roada strânsă este umedă și plină de noroi și necesită pregătire înainte de export. Ca urmare, volumele și rata exportului de produse nu sunt încă mari.
 
Piața internă nu s-a reorganizat încă pentru a asigura fluxul comercial de export. Prețurile de lucru (mai mult sau mai puțin stabile) pentru căpșune nu au fost încă stabilite. Situația devine critică și din cauză că unii fermieri sunt de acord să-și livreze produsele către comercianții exportatori pe bază de decontare amânată și să încaseze banii după ce fructele sunt vândute cumpărătorilor finali din străinătate.
 
Între timp, din cauza precipitațiilor zilnice, calitatea căpșunelor lasă de dorit și perioada de realizare a acestora în lanțul comercial este limitat.   Acest lucru explică, în special, gama largă de prețuri cu amănuntul pentru fructele locale. În context, potrivit Asociației Pomușoarele Moldovei, randamentul căpșunelor anumitor soiuri, în special soiul popular Marmeladă, poate fi relativ ridicat.
PRODUCĂTORII DE STRUGURI DE LA SUD ALEG PERGOLA. Fermierii au fost instruiți în cadrul unui seminar în câmp deschis
30 jul 2021
1, 2 MILIOANE LEI ÎN DOI ANI. CE A FĂCUT MICU CU BANII? Tânărul antreprenor Alexei Micu și istoria lui de succes
29 jul 2021
DE CE NU-I MIERE DE TEI ȘI CÂT CER APICULTORII PENTRU CEA POLIFLORĂ? Răspunsul îl aflați mai jos
29 jul 2021
„ACȚIONĂM ECO PRIN INOVAȚIE”: Patru raioane de la Nord participă la programul pilot destinat agriculturii ecologice
28 jul 2021

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE

Ce spun experții

CĂPȘUNELE PENTRU EXPORT: PLINE DE NOROI ȘI LIPSĂ DE BRAȚE DE MUNCĂ PENTRU RECOLTARE. Ce spun experții

loading ...