Potrivit ultimelor estimări ale International Trade Centre, merele moldovenești sunt cele mai nevalorificate fructe pentru export în UE, cu un potențial nerealizat de 42,1 milioane de dolari.
Germania este țara cu cea mai mare potențială cerere de fructe moldovenești, unde ar putea fi exportate produse în valoare de 35 de milioane.
Dintre toate fructele crescute în Republica Moldova, în UE se mai caută în special:
- struguri de $27,1 milioane;
- prune proaspete de $11,2 milioane;
- prune uscate de $6,9 milioane
Ce este Harta Potențialului de Export
Harta potențialului de export identifică produse, piețe și furnizori cu potențial de export (nerealizat), precum și oportunități de diversificare a exporturilor pentru 226 de țări și teritorii și 4.476 de produse. Harta potențialului de export oferă informații oportune și practice despre produse, piețe și furnizori cu potențial nerealizat și clasifică noile sectoare cu șanse favorabile de succes la export.
Cine poate beneficia?
Consilierii comerciali pot folosi instrumentul pentru a oferi îndrumări detaliate întreprinderilor cu privire la oportunitățile de export neexplorate.
Factorii de decizie pot consulta instrumentul pentru a culege informații despre potențialul de export al țării lor atunci când acordă prioritate produselor și piețelor pentru strategiile de export naționale și regionale, precum și pentru negocierile privind politica comercială.
Companiile private pot folosi instrumentul pentru a identifica piețele țintă atractive pentru produsele pe care le exportă.
Pentru a explora și alte oportunități de export, vizitați: https://exportpotential.intracen.org/