CINE ȘI CUM DICTEAZĂ PREȚUL PENTRU ZMEURĂ? Explicația experților, AICI

12 jul 2021
Prima recoltă de zmeură din acest an a apărut pe piața autohtonă la mijlocul ultimei decade a lui iunie și avea un preț relativ mic. Vorbim de un preț cu ridicata de 30-35 lei/kg, iar anul trecut recolta era coaptă cu o săptămână mai devreme și prețul de pornire a fost mult mai mare, de 48-50 lei/kg. În sezonul din 2020, prețul acestui fruct de pădure a scăzut timp de două săptămâni până la 30-34 lei/kg, după care și-a recuperat poziția și era vândut cu 40-45 lei/kg. Prețul respectiv s-a menținut, cu mici abateri, până la sfârșitul sezonului, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFuit.

Anul acesta, prețul cu ridicata al zmeurei în perioada iunie-iulie a scăzut “ușor”, până la 25-35 lei/kg. Drept că săptămâna trecută prețul minim pentru pomușoarele dulci și moi s-a majorat ușor, cu 2-3 lei de kg. În același timp, Asociația “Pomușoarele Moldovei” notează că prețul mediu cu ridicata la zmeură este cca 30 lei/kg, ceea ce reprezintă cu 25-30% mai puțin decât aceeași perioadă de comercializare din anul trecut. Având în vedere costurile majorate (în primul, la pentru îngrășăminte și pesticide), producătorii de zmeură “nu au intrat încă în zona de rentabilitate stabilă”, iar perspectivele de creștere a prețurilor sunt incerte. Pe de o parte, în cele trei săptămâni care au trecut de la începutul sezonului, calitatea zmeurei locale a crescut ușor.

A demarat și exportul, iar consumatorii din Federația Rusă nu se plâng încă de calitate. Până și piața internă a reînviat într-o anumită măsură. Cel puțin, în grupurile specializate de pe rețelele de socializare au apărut reclame pentru achiziționarea de zmeură în loturi mici, în volum de câteva tone. Probabil, pentru comerțul urban din tarabe și corturi. Să nu uităm însă de ploile de la sfârșitul săptămânii trecute. Conform previziunilor meteorologice, perioada de căldură amestecată cu ploi va continua și în săptămâna curentă.

Zmeura, chiar și în stare uscată, este predispusă la mucegaiul alb și într-un mediu umed acest risc e unul sporit. Acest motiv reprezintă în mod evident un fundal prost și pentru exporturi, dar și pentru comerțul intern. În plus, după cum remarcă reprezentanții Asociației “Pomușoarele Moldovei”, din cauza precipitațiilor calitatea cireșelor din soiul Chkalov se deteriorează, exportatorii refuză să o achiziționeze, motiv din care mărfurile intră pe piața internă la prețuri reduse.

În consecință, prețul scăzut al cireșului dulce exercită o presiune puternică asupra nivelului prețurilor pentru întregul grup de fructe de pădure. Și dacă căpșunile rezistă presiunii, atunci zmeura “poate fi bine zdrobită de acest factor”. În cele din urmă, toți cultivatorii de fructe sunt îngrijorați de faptul că pe fundalul ofertei active de legume, fructe și fructe de pădure, cererea pentru acestea în țară scade. În R. Moldova a început perioada de vacanță, iar mai multe state din cercul principalelor destinații turistice ale conaționalilor au inclus țara noastră “în zona verde”.
Top știri

HIBRIDUL BUCKFAST - un pericol pentru viitorul apiculturii. Care sunt cele mai bune regine, aflați AICI

24 mai 2022

TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii

02 mai 2022

PREȚURILE AU LUAT-O RAZNA. Cât costă puii, bobocii și rățuștele în acest an?

18 mai 2022

EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat

29 apr 2022

DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică

06 mai 2022
Din aceeași categorie

3 LEI PENTRU UN KILOGRAM DE MERE MOLDOVENEȘTI. Acesta este prețul pe care îl oferă Rusia în prezent

20 mai 2022

MOLDOVA, ÎN LISTA PRIMELOR 10 ȚĂRI CU CELE MAI MARI EXPORTURI DE CIREȘ. De ce, însă, obține cel mai mic preț mediu?

19 mai 2022

ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari

17 mai 2022

INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE

13 mai 2022

FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ

13 mai 2022

CINE ȘI CUM DICTEAZĂ PREȚUL PENTRU ZMEURĂ? Explicația experților, AICI

CINE ȘI CUM DICTEAZĂ PREȚUL PENTRU ZMEURĂ? Explicația experților, AICI

CINE ȘI CUM DICTEAZĂ PREȚUL PENTRU ZMEURĂ? Explicația experților, AICI

loading ...