În contextul dezvoltării durabile a sectorului horticol, se fac pași importanți în dezvoltarea și stabilirea Oficiului Horticol în Republica Moldova, implicând părțile interesate din sector. Dezvoltarea conceptului Oficiului Horticol este bazat pe o abordare participativă și colaborativă, astfel, timp de o săptămână, au fost organizate consultări publice cu asociațiile din sectorul horticol.
Discuțiile au abordat teme importante, inclusiv modelul de guvernanță a Oficiului , metodele de calculare și plată a contribuțiilor în Fondul de dezvoltare a sectorului horticol, și reprezentarea sectorului în consiliul de administrare al Oficiului. În cadrul întâlnirilor, reprezentanți ai asociațiilor precum Moldova-Fruct, MOVCA, Pomușoarele Moldovei, Speranța-Con și Asociația Producătorilor de Nuci din Moldova au oferit feedback și propuneri. Această metodă asigură ca toate părțile interesate să contribuie direct la formarea Oficiului Horticol.
Opiniile și propunerile expuse urmare a consultărilor Conceptului Oficiului Horticol vor fi integrate în Studiul de Fezabilitate privind constituirea Oficiului Horticol în Republica Moldova, elaborat cu suportul Proiectului de Competitivitate și Reziliență Rurală (PCRR), finanțat de USAID, urmare căruia va fi elaborat cadrul legal necesar creării și funcționării instituției date în Republica Moldova.
Odată înființat, Oficiul Horticol va funcționa în calitate de entitate publică sub egida Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare și va avea scopul de a implementa politici eficiente pentru promovarea produselor horticole și extinderea pieței de export. Considerând că aproximativ 45% din exporturile țării revin sectorului agricol și al industriei procesatoare, această inițiativă urmărește întărirea poziției internaționale a Moldovei, evidențiind produsele de bază - fructe și legume - ca piloni ai economiei naționale.