CRESC PREȚURILE LA MERELE DIN SOIURI IEFTINE: Trei argumente ale experților

09 feb 2022
În prima săptămână a lunii februarie curent pe piața moldovenească prețurile la cele mai ieftine soiuri de mere, „Idared” și „Renet Simirenko” au crescut ușor până la 6 lei/kg (0,33 dolari/kg).
Este vorba despre merele de calitate destinate exportului. În același timp, gama de prețuri cu ridicata pentru soiurile de mere convenționale scumpe a rămas, practic, neschimbată. Și, în general, în această lună merele din comerțul cu ridicata din țară costă în medie cu 20-30% mai puțin decât în februarie 2021, anunță AGROMEDIA cu referire la EastFruit.
 
Operatorii piețelor locale de fructe indică cel puțin trei motive pentru creșterea prețurilor la cele două soiuri menționate. Primul - creșterea cererii de mere de calitate din aceste soiuri în Rusia și Belarus (probabil cauzată de „autoizolarea” Belarusului de fluxul de mere ieftine din Ucraina și Polonia, precum și de reducerea reexportului „gri” al acestora pe piața rusă). Cel mai apropiat - din punct de vedere geografic și al prețului – un substitut al acestui flux de mărfuri pentru Belarus, Rusia și, într-o anumită măsură, Kazahstan, este mărul moldovenesc.
 
Al doilea motiv este disponibilitatea ofertelor de vânzare al „Idared” și „Renet Simirenko” pe piața autohtonă. Comercianții-proprietari ai spațiilor de depozitare a fructelor au ocupat cea mai mare parte a suprafețelor cu mere din producția proprie și cu cele cumpărate de la fermieri încă de la mijlocul toamnei.
 
Spațiile mici de depozitare frigorifică rămase libere de la varietățile menționate au fost închiriate fermierilor chiar la sfârșitul campaniei de recoltare. O parte din această producție nu a fost încă achiziționată de către comercianții-exportatori. Prin urmare, există atât cerere, cât și ofertă.
 
Un al treilea motiv pentru creșterea din nou al prețurilor la mere este devalorizarea continuă (deși lentă) a leului, alimentată de așteptările inflaționiste ridicate în rândul entităților economice și ale consumatorilor.
 
Sursa: https://east-fruit.com/

CRESC PREȚURILE LA MERELE DIN SOIURI IEFTINE: Trei argumente ale experților

CRESC PREȚURILE LA MERELE DIN SOIURI IEFTINE: Trei argumente ale experților

CRESC PREȚURILE LA MERELE DIN SOIURI IEFTINE: Trei argumente ale experților

loading ...