CUM POATE DEVENI AFACEREA CU CĂPȘUNE PROFITABILĂ? Află secretul de la Oleg Petrache

14 apr 2020
În ultima perioadă, în Republica Moldova, tot mai mulți fermieri preferă să cultive primele fructe de primăvară- căpșunele. În astfel de afaceri se fac investiții impunătoare numai ca fermierii să apară în piață cu recolte timpurii. În luna aprilie, apar acei fermieri care cultivă căpșunile în sere, iar profitul este înregistrat în urma unui comerț direct. Produsul finit trebuie să fie cântărit și ambalat în caserole, deoarece, aceste fructe sunt ușor perisabile și se recomandă de a fi consumate în primele zile după ce sunt culese, adică atât cât sunt proaspete.

 În satul Sculeni, raionul Ungheni, Oleg Petrache este unul din cultivatorii de căpșuni care și-a dezvoltat afacerea în timp record. Gestionează peste 44 ha de căpșuni în câmp deschis. Este în anul doi de plantare și fermierul se așteaptă la roadă dublă față de 2019.
 
 “Gestionez peste 1000 ha de culturi agricole. Și de anul trecut am decis să cultiv și căpșune. Sunt pomușoare cu valoare adăugată. Asta îmi asigură un venit stabil. Ideea mi-a venit datorită stației de irigare Blindești, care, asigură cu apă, aproximativ 100 ha”, a povestit fermierul.



Cu ajutorul stației de pompare a apei, Oleg Petrache poate iriga în jur de 100 ha de teren arabil. Fermierul irigă plantația de căpșuni, o bună parte de ceapă, sfeclă roșie și chiar 60 de ha de porumb. Reabilitarea acestui sistem de irigare din Blindești a fost realizat datorită investiției Guvernului SUA prin intermediul Programului Compact al Corporației Provocările Mileniului. În total au fost restabilite zece sisteme de acest gen. Deși unii fermieri din RM se plâng că nu au apă pentru irigare, aceste sisteme sunt utilizate în mediu la 30%. Costurile totale de reconstrucție a acestui sistem a depășit suma de 8,3 mil dolari SUA.
 
“Beneficiind de acest sistem complex de irigare, putem să obținem roade bogate, să economisim și să folosim rațional apa și consumul de energie. Irigăm prin metoda de picurare.” a mai spus Oleg Petrache.



Irigarea este considerată cea mai esențială modalitate de întreținere a căpșunilor. Metoda prin picurare, rămâne a fi cea mai eficientă, pe tot parcursul de vegetație. Asta pentru că umeditatea din belșug asigură o dezvoltare uniformă a fructelor.
 
“Anul acesta este unul favorabil pentru cultura căpșunilor. Îndată după culegere, le sortăm și le depozităm în frigider. Veniturile sporesc și suntem prezenți cu produsele noastre calitative, atât pe piața internă cât și pe cea externă. O parte rămâne pe piața locală, cealaltă parte merge spre Rusia”, a menționat Oleg Petrache.

În acest an, producătorii nu au anunțat prețurile la căpșune, dar anul trecut, la începutul lunii mai, un kilogram de căpșune se vindea cu 80 lei. Primele căpșuni deobicei sunt cele mai scumpe, prețul poate ajunge și la 120 lei pe kilogram.
 
loading ...