CUM PUTEM FACE ACASĂ UN USCĂTOR SOLAR DE FRUCTE?

13 sep 2023
Uscarea este, probabil, cea mai veche modalitate de conservare a fructelor, pomușoarelor și legumelor. Procesul este simplu și constă în evaporarea majorității apei din fructe, legume etc. Aceasta crește semnificativ concentrația de vitamine și oligoelemente în produsul finit, reduce riscul de dezvoltare a microorganismelor. Pentru uscare, fructele ușor necoapte sunt cele mai potrivite. Sâmburii/semințele nu sunt îndepărtate, ci uscate cu împreună cu fructele.
 
Uscarea poate fi naturală - uscare solară, în aer liber; și artificială - la cuptor, uscător electric, pe aragaz. Cum confecționăm un uscător acasă, vă spunem în acest material.
 

Cum facem acasă un uscător de fructe

  1. O cutie din lemn montată la un unghi înclinat și care are un geam de sticlă sau plexiglas pentru captarea căldurii solare. Cutia este placată cu tablă subțire la interior pentru a păstra o temperatură cât mai ridicată. În partea de jos, cutia este prevăzută cu roți pentru a putea transporta deshidratorul în diferite spații expuse la soare.
 
  1. O cutie verticală unde sunt prevăzute mai multe suporturi pentru rafturile sau tăvițele pe care se vor pune bucățile de legume și fructe la uscat. Această cutie are un suport care îi susține greutatea.
 


Cutia verticală se montează pe cea inclinată pentru a permite căldurii captate să treacă în spațiul închis unde se află fructele și legumele. Aerul cald atrage umezeala fructelor și legumelor și o elimină prin gurile de ventilație de sub acoperiș. În plus, aerul cald creează o presiune negativă în cutie, care atrage mai mult aer proaspăt prin orificiile de ventilație, prevăzute în cutia orizontală cu capac de sticlă.
 
Într-un astfel de deshidrator, prevăzut cu 10-11 tăvițe veți putea să uscați aproximativ 35-40 de mere de dimensiune medie, tăiate în felii subțiri în cel mult două zile. Dacă veți folosi mai puține fructe sau legume, acestea se vor putea deshidrata chiar și într-o singură zi, deoarece temperatura interioară poate să ajungă până la 60 de grade Celsius.
 
Sursa: Renovat
loading ...