CUM SĂ OBȚII O RECOLTĂ BOGATĂ DE CASTRAVEȚI SĂNĂTOȘI? Cu ce să îi uzi, cum faci îngrășăminte naturale acasă?

01 jun 2022
Pentru a obține castraveți crocanți, frumoși și fără amărăciune nu este suficient doar să semănați semințele.
 

1.ALEGEȚI SOIURILE

Încercați să alegeți soiurile de castraveți care cresc bine și dau roadă în regiunea dumneavoastră. De asemenea, merită să acordați preferință soiurilor rezistente la boli. De exemplu, castraveții din soiul Phoenix vă poate bucura cu roadă până în toamnă.
 

2.IRIGAȚI CORECT

O etapă importantă în îngrijirea castraveților, de care depinde calitatea legumelor, este irigarea. Acest proces trebuie să fie în concordanță cu condițiile meteorologice. Pe vreme caldă, castraveții se udă zilnic și doar cu apă caldă. Dacă temperatura scade brusc, atunci și udarea trebuie redusă. În același timp, castraveții trebuie să aibă suficientă umiditate, de altfel legumele devin amare.
 

3.AJUTAȚI POLENIZAREA

Dacă plantele nu se polenizează corespunzător, le puteți ajuta doar cu o perie moale. Cu ajutorul ei, transferați polenul de pe florile masculine pe cele feminine. Dacă aveți câteva rânduri cu castraveți care nu se leagă, iar polenizarea este nepotrivită, atunci puteți întrerupe irigarea pentru un timp scurt. În stare de stres, castraveții încep să formeze multe flori feminine.
 

4.ÎNLĂTURAȚI LĂSTARII SECUNDARI

Lăstarii secundari consumă multă energie pentru a se dezvolta, dar nu dau roadă. Ca să nu ia energia din tufe, aceștia trebuie îndepărtați, până nu au crescut mai mari de 4-6 cm. Dar fiți atenți: castraveții au tulpini foarte fragile, deci lăstarii secundari trebuie înlăturați cu grijă. De regulă, cu o mână țineți frunza, iar cu a doua – ciupiți lăstarul.
 

5.NU UITAȚI SĂ FERTILIZAȚI CASTRAVEȚII

Pe parcursul unui sezon castraveții trebuie fertilizați de câteva ori. Prima fertilizare are loc peste 15 zile după plantare, a doua – la începutul perioadei de înflorire, a treia și a patra – în perioada formării legumelor. Scopul ultimei fertilizări este de a prelungi perioada de formare a legumelor.
Este foarte important ca castraveții să primească suficient azot, deoarece acesta asigură creșterea normală a plantelor. Astfel, puteți hrăni castraveții atât cu îngrășăminte minerale, cât și cu cele organice sau le puteți alterna.

Soluția de plante sau gunoiul granulat de pasăre reprezintă îngrășămintele perfecte pentru castraveți. Pentru a pregăti soluția de plante trebuie să turnați 20l de apă peste 1 kg de iarbă sau compost și să lăsați amestecul la infuzat pentru câteva zile. După care, udați tufele de castraveți cu preparatul obținut, 10l de soluție (1 căldare) pentru 1m².
În gunoiul granulat de pasăre trebuie să adăugați apă, în proporții de 1:10, și să infuzați amestecul timp de 1 săptămână. Apoi 1l de infuzie se dizolvă în 10l de apă. Aveți grijă ca soluția nutritivă să nu ajungă pe frunze.
 

6.CREȘTEȚI CONȚINUTUL DE DIOXID DE CARBON DIN SERA

În cazul în care castraveții cresc în seră, puteți crește conținutul de dioxid de carbon, care contribuie la o creștere mai bună a plantelor. Pentru asta  e nevoie să puneți în seră un butoi cu gunoi de grajd. Castraveții cresc bine și atunci când mulcirea solului se face cu gunoi proaspăt de grajd: acesta are același efect, de a crește concentrația dioxidului de carbon din seră. Stratul de mulci ar trebui să fie de cel puțin 3-5 cm.
 

7.MULCIȚI PLANTAȚIILE

Castraveții pot fi mulciți și cu alte materiale: humus, turbă, rumeguș, paie. Acestea vor ajuta la menținerea umidității în sol pentru o perioadă mai lungă și îl va îmbogăți cu substanțe nutritive. În acest caz, veți putea uda castraveții mai rar.
 

8.AMESTECAȚI SOLUL PERIODIC

Pământul din jurul castraveților trebuie amestecat după fiecare ploaie sau irigare. Puteți pur și simplu să-l străpungeți cu furca la o adâncime de 3-4 cm. Acest lucru este necesar pentru ca rădăcinile plantelor să poată respira.
 

9.HRĂNIȚI CASTRAVEȚII CU LAPTE

Unii grădinari practică cu succes fertilizarea castraveților cu lapte. Plantele pot fi udate cu un amestec de 1l de lapte și 10l de apă, o dată la 2 săptămâni. Acest lucru face ca castraveții să crească mai repede.
Dacă aveți propriile secrete de cultivarea a castraveților, cu care putem completa această listă, împărtășiți-le cu noi.

Spor la grădinărit!

Sursa: retete-usoare.info

CUM SĂ OBȚII O RECOLTĂ BOGATĂ DE CASTRAVEȚI SĂNĂTOȘI? Cu ce să îi uzi, cum faci îngrășăminte naturale acasă?

CUM SĂ OBȚII O RECOLTĂ BOGATĂ DE CASTRAVEȚI SĂNĂTOȘI? Cu ce să îi uzi, cum faci îngrășăminte naturale acasă?

CUM SĂ OBȚII O RECOLTĂ BOGATĂ DE CASTRAVEȚI SĂNĂTOȘI? Cu ce să îi uzi, cum faci îngrășăminte naturale acasă?

loading ...