CUM SE FACE CORECT REPICATUL (TRANSPLANTAREA) RĂSADURILOR

14 feb 2023
Repicatul răsadurilor presupune transplantarea plantelor foarte tinere într-un nou spațiu de creștere (pe substrat, în ghivece), la distanțe mai mari între plante, pentru ca acestea să dispună de condiții mai bune de mediu (lumină, substanțe hrănitoare, apă etc.) în vederea unei creșteri și dezvoltări cât mai intense.

Drept urmare, repicatul este o lucrare esențială în tehnica de producere a răsadurilor. Momentul optim pentru repicarea răsadurilor este atunci când frunzele cotiledonate ale plantulelor au o poziție orizontală, iar frunzele adevărate sunt în plină creștere.

Lucrarea este considerată obligatorie pentru majoritatea răsadurilor destinate culturilor protejate în cazul cărora calitatea joacă un rol deosebit în obținerea unor producții timpurii și ridicate. Repicatul poate fi evitat numai în cazul obținerii răsadurilor prin semănat direct în ghivece. Repicatul răsadurilor se face, în general, în același tip de amestec de pământuri ca și semănatul, fiind executat pe straturi sau în ghivece.

Tehnica de repicat a răsadurilor pe straturi presupune parcurgerea următoarelor etape:
  1. Pregătirea stratului pentru repicare: aducerea amestecului în spațiul de producere a răsadurilor, pentru încălzire; întinderea amestecului sub formă de strat, cu grosimea de 15-18 cm, pe parapet sau direct pe sol, unde s-a așternut anterior o folie de plastic; nivelarea substratului; tasarea ușoară a substratului; marcarea rândurilor în vederea repicatului, cu scândura de marcat sau alte dispozitive.
  2. Pregătirea răsadurilor ce se vor repica: udarea suprafeței de răsaduri rezultate în urma semănatului pentru ca plantulele să poată fi desprinse de substrat fără să piardă din rădăcini; dislocarea unor porțiuni de substrat împreună cu răsadurilor crescute, numai în momentul repicatului.
  3. Repicarea propriu-zisă: deschiderea unei gropițe verticale în substrat, cu plantatorul, prin înfigere și rotire; desprinderea unui fir de răsad din brazda detașată; introducerea rădăcinii răsadului în gropița deschisă, respectând nivelul până la care plantula a crescut anterior în substrat sau cu ceva mai adânc; introducerea din nou a plantatorului în substrat, de data aceasta oblic, în așa fel încât vârful plantatorului să ajungă sub nivelul gropiței verticale și deplasarea plantatorului sprijinit pe vârf către plantulă, pentru prinderea rădăcinii în substrat.
Lucrări aplicate imediat după repicat: udarea răsadului repicat cu apă călduță; protejarea de insolație prea puternică (1-3 zile) până ce rădăcinile realizează contactul deplin cu substratul.

Tehnica de repicat în ghivece container implică:
  1. Pregătirea ghivecelor-container: așezarea ghivecelor pe suprafața destinată, unul lângă altul; aducerea amestecului gata pregătit și tratat.
  2. Pregătirea răsadurilor ce se vor repica: udarea suprafeței de răsaduri rezultate în urma semănatului pentru ca plantulele să poată fi desprinse de substrat fără să piardă din rădăcini; dislocarea unor porțiuni de substrat împreună cu răsadurile crescute, numai în momentul repicatului.
  3. Repicarea propriu-zisă se face la fel ca la repicare pe substrat.
Lucrări aplicate imediat după repicat: udarea răsadului repicat cu apă călduță; protejarea plantelor de insolație prea puternică până ce rădăcinile realizează contactul deplin cu substratul.

Tehnica de repicat în ghivece presate, produse cu prese acționate mecanic sau manual, cuprinde următoarele activități:
  1. Pregătirea ghivecelor presate: transportul amestecului, umezirea amestecului, confecționarea ghivecelor presate cu ajutorul preselor speciale, acționate mecanic sau manual, pe cât posibil direct pe suprafața destinată obținerii răsadurilor.
  2. Pregătirea răsadurilor ce se vor repica: la fel ca la ghivecele de tip container.
  3. Repicarea propriu-zisă: la fel ca la ghivecele de tip container.
Pentru obținerea răsadurilor cu o cantitate de substrat stabilă, fără să se apeleze la ghivecele de tip container, se poate proceda astfel:
  1. Repicatul pe pat nutritiv (substraturi): marcarea distanțelor, între rânduri și pe rând, marcatoare speciale cu cuie; repicatul precis la locurile marcate; secționarea substratului înainte de scoaterea răsadurilor, pe jumătatea intervalului dintre plante, în ambele sensuri.
  2. Repicatul în cuburi nutritive confecționate cu prese acționate manual.
Necesarul de substrat, precum și de spațiu pentru așezarea plantelor repicate variază în funcție de dimensiunea ghivecelor și de modul de producere a acestora.

Sursa: lumeasatului.ro
 
loading ...