DE CE SE ÎNGĂLBENESC FRUNZELE LA PEPENII VERZI? Cauze, remedii

04 jul 2024
Pepenele și castraveții au boli și dăunători comuni, agenții patogeni cel mai des întâlniți fiind alternarioza (Alternaria cucumerina), antracnoza (Colletotrichum lagenarium), făinarea (Spheroteca lagenarium) și ofilirea sau fusarioza (Fusarium oxysporum), iar dintre dăunători, în primele faze de vegetație mai periculoși sunt viermii sârmă, coropișnița și afidele, probleme pentru care sunt recomandate tratamente preventive sau curative la apariția problemei.
 
Subliniem că la cultura de pepeni, principalele probleme fitosanitare sunt datorate bolilor produse atât de bacterii, cât și de ciuperci.
 
Produse de bacterii:
pătarea unghiulară (Pseudomonas syringae Lachrymans) – pe frunze apar pete mici, brune, umede, circulare neregulate. Ulterior petele se usucă și frunzele apar perforate, iar pe fructe apar pete mici, circulare, umede, ce au centrul albicios.


 
ofilirea bacteriană a cucurbitaceelor (Erwinia tracheiphila) – frunzele plantelor atacate se ofilesc și atârnă ca o umbrelă.
 
Produse de ciuperci:
făinarea cucurbitaceelor (Sphaerotheca fuliginea) – nelipsită în cultura, produce pagube deosebite în lipsa tratamentelor. Pe frunze apar pete mari, albe, ce devin prăfoase când ciuperca face spori, frunzele se brunifică, se usucă și cad. Boala este favorizată de temperaturi de peste 24ºC și vreme uscată.


 
mana cucurbitaceelor (Pseudoperonospora cubensis) – pe frunze apar numeroase pete poligonale, limitate de nervure, verzi-gălbui, ce devin galbene apoi brun-deschise, pe dosul frunzei apare un puf cenușiu-violaceu, fructificațiile patogenului, ciupercii, frunzele atacate se usucă și cad.


 
putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) – apare mai ales în anii cu precipitații deosebite, când  țesuturile moi se ofilesc, iar pe fructe apar pete mai mari sau mai mici, neregulate, adâncite, umede, brune.
 
antracnoza cucurbitaceelor (Colletotrichum lagenarium) – răspândită în cultura de vânt și ploaie. Pe frunze, apar leziuni cu margine galbenă, unghiulare, maro închis sau negre, iar pe fructe leziuni alungite cu centre scufundate.


 
alternarioza (Alternaria cucumerina) – boala predominantă în zonele unde temperaturile sunt ridicate și precipitațiile sunt frecvente. Atacul se manifestă prin apariția unor pete mici, galbene-maronii, cu un halou galben sau verde, ce apar inițial pe frunze vechi. Ulterior, leziunile se extind și se unesc în zone mari necrotice, deseori cu model concentric, frunzele se ondulează și se usucă.


 
putregaiul tulpinilor (Didymella Stagonosporopsis bryoniae. Mycosphaerella melonis, sin. Cercospora cucurbitae – forma anamorfaPhoma cucurbitacearum) – apariția bolii este favorizată de temperaturile cuprinse între 20-250C. Patogenul pătrunde în vasele conducătoare și apare ofilirea plantei. Atacul e vizibil pe tulpina inițial ca leziuni umede, apoi un putregai maro. Aceleași simptome apar pe frunze și pe fructe.
 
Măsuri de prevenire și combatere:
  • utilizarea de sămânță sănătoasă;
  • igiena culturală;
  • dezinfectarea substratului din răsadniță și tratarea semințelor înainte de semănat;
  • fertilizare rațională;
  • evitarea irigării prin aspersiune;
  • adunarea și distrugerea resturilor vegetale, după recoltare;
  • cultivarea de soiuri rezistente;
  • tratamente cu insecticide împotriva insectelor care contribuie la răspândirea bolilor;
  • efectuarea tratamentelor cu fungicide specifice.
 
Sursa: Sănătatea plantelor
 
loading ...