DEGUSTAREA SOIURILOR DE MERE SOLICITATE PE PIAȚA EXTERNĂ: Jurnaliștii în rol de experți

30 nov 2021

Asociația Moldova Fruct, în colaborare cu Proiectul USAID Agricultură Performantă în Moldova (APM) a organizat un turneu de presă la „Fresh Time” SRL din satul Ordășei, Telenești. Compania este considerată una dintre liderii pe piața producătorilor de fructe, fiind prima care a reușit să exporte mere în Emiratele Arabe Unite, aflându-se acum la etapa când poartă negocieri și cu India.
Jurnaliștii au fost solicitați să participe la degustarea a 12 soiuri de mere din lista celor mai solicitate pe piața externă, cultivate în livezile horticultorilor autohtoni. Experții au dat note pentru următoarele caracteristici:
  1. Aspectul exterior proaspăt, atractiv;
  2. Culoarea pulpei;
  3. Culoarea epidermei acoperitoare este mai mult de 50 %;
  4. Fermitatea;
  5. Suculența pulpei;
  6. Aroma;
  7. Gust dulce;
  8. Deteriorări cauzate de  boli;
  9. Miros și/sau gust strain;
  10. Fruct supramaturat.
Procesul de „votare” a fost ghidat și monitorizat de experții Iurie Fală, Director executiv Moldova Fruct, Andrei Cumpanici, Specialist siguranța alimentelor și post-recoltă, APM, Ananie Peșteanu, doctor în pomicultură, și Vitalie Obrijanu, Manager vânzări „Fresh Time” SRL.
Procedura s-a derulat ca la cele mai vestite concursuri de somelieri, doar că în loc de vin, am savurat din feliuțele de mere și am indicat pe fișele de testare organoleptică notele acordate de la 0 la 5.Varietatea de mere supusă testării papilelor noastre gustative a inclus fructe din cele mai aromate, cu gusturi deosebite, fiecare alegându-și în final soiul preferat pe care l-ar consuma zilnic.

Soiul Čampion a fost obținut în anul 1970 la Stațiunea Experimentală din Holovousích (Cehia) de către Otto Louda prin încrucișarea soiurilor Golden Delicious și Cox Orange Renet. Fructul este de mărime mijlocie spre mare, are forma sferică sau sferic-aplatizată și suprafața rugoasă.  Pulpa are culoarea alb-gălbuie, este suculentă, acidulată cu gust dulce-acrișor foarte plăcut. Conform codului de colorație, Čampion este clasificat în grupa B (soiuri cu colorație mixt-roșie) și face parte din categoria Extra, epoca de maturare fiind decada a treia a lunii septembrie. 

Soiul Jeromine, sinonim Red Delicious Jeromine, reprezintă o mutație mugurală de la soiul Early Red One Erovan, depistată în Franța de către Feuillet Leclere and Maurice. Fructul este de mărime mijlocie spre mare, are forma conică și, conform codului de colorație, Jeromine este clasificat în grupa A, soiuri roșii. Epoca de maturare – ultima decadă a lunii septembrie.
 
Soiul Modi®, sinonimele CIV G 198, a fost obținut de către M. Leis, A. Martinelli, F. Tagliani și G. Castagnoli la CIV (Consorzio Italiano Vivaisti) din Italia, în anul 1982, în urma hibridării soiurilor Liberty și Gala. A fost numit în cinstea pictorului Amedeo Modigliani și este un soi de club. Se coace în a doua decadă a lunii septembrie.
 
Soiul Braeburn este unul dintre cele mai importante soiuri comercializate de mere. Își are origine în Noua Zeelandă din anii 1950, iar în ultimele decenii ale secolului al XX-lea a fost plantat în toate regiunile calde ale lumii. Soiul este obținut din părinții Lady Hamilton și Granny Smith. Perioada de recoltare - decada a doua-treia a lunii octombrie.
 
Soiul Florina a fost dezvoltat de specialiștii francezi la mijlocul secolului XX. Pentru a face acest lucru, au traversat următoarele soiuri de mere: Starking, Golden Delicious, Rum Beauty, Jonathan. Se recoltează în decada a doua-treia a lunii septembrie.
 
Soiul Fuji este un soi de măr originar din Japonia. Fuji a fost selecționat în anul 1939 în Centrul Experimental Morioka din Japonia, de la încrucișarea soiurilor Red Delicious și Janet Ralls. Fructul este de mărime mijlocie spre mare (160-180 g în Moldova) și foarte mari în Japonia 300 - 350 g. Perioada de recoltare - a doua decadă a lunii octombrie.
 
Soiul Gala Dark Baron® a apărut ca o mutație a soiului Gala în Italia. Fructul acestui soi se distinge printr-o culoare roșu-violet strălucitoare în timpul sezonului de recoltare. Deja cu o lună înainte de recoltare, fructele sunt colorate 100 % din suprafață. Fructul are un calibru între 65-80 mm. Culoarea acoperitoare este roșu-intens cu striuri și cu un nivel bun de colorare. Pulpa este crocantă și suculentă, cu gust dulce. 
 

Soiul Gala Buckeye Simmons a apărut ca o mutație a soiului Imperial Gala. Fructul acestui soi se distinge prin colorarea sa timpurie, culoarea roșie completă și dungile puternice distinctive care acoperă întregul fruct. Perioada de recoltare - cu o lună înainte de soiul Golden Delicious. 
 
Soiul Golden Reinders este rezultatul mutației soiului Golden Delicious, descoperit de Reinders (Olanda). Fructul este mijlociu până la mare, are formă conică-oblongă spre conică-trunchiată şi suprafaţa netedă. Culoarea acoperitoare, de obicei, lipsește.
 
Soiul Granny Smith este, poate, cel mai ușor de recunoscut dintre toate soiurile de mere. Își are originea în Australia din anii 1860. Părinții acestui soi nu se cunosc, dar cel mai probabil provine de la soiul French Crab. Perioada de recoltare - a treia decadă a lunii octombrie.
 
Red Jonaprince este o mutație a soiul Jonagold  a fost descoperit în 1994 în livada din Weert, Olanda, de Wilhelmus Princen și Antonius Princen.  Fructul este ca mărime mijlociu spre mare, are forma sferic-conică. Culoarea acoperitoare este roșu-portocalie, uneori cu striuri mai întunecate, foarte atrăgătoare și ocupă până la 60 % din suprafață.  Epoca de coacere pentru Jonagold – a doua decadă a lunii septembrie, iar Red Jonaprince - prima decadă a lunii septembrie.
 
Super Chief Spur Red Delicious este o mutație mugurală de la soiul Red Chief Camspu, identificată de către Charles R. Sandidge în statul Washington (SUA).  Fructul este de mărime mijlocie spre mare, are forma conic-trunchiată sau oblongă cu suprafața netedă. Conform codului de colorație Soiul Superchief® este clasificat în grupa A - soiuri roșii. Epoca de coacere – prima decada a lunii septembrie. 
 
Mărul anului nu a fost ales, și asta pentru că gusturile nu se discută, în schimb, dacă va fi vreodată să lansăm afaceri în pomicultură, vom alege exact soiul care aduce și satisfacție, și profit.

DEGUSTAREA SOIURILOR DE MERE SOLICITATE PE PIAȚA EXTERNĂ: Jurnaliștii în rol de experți

DEGUSTAREA SOIURILOR DE MERE SOLICITATE PE PIAȚA EXTERNĂ: Jurnaliștii în rol de experți

DEGUSTAREA SOIURILOR DE MERE SOLICITATE PE PIAȚA EXTERNĂ: Jurnaliștii în rol de experți

loading ...