E VREMEA PENTRU NUCI! Nucicultorii au dat startul vânzărilor de puieți ale celor mai populare soiuri

28 jan 2021
Orice gospodar de-al nostru are în grădina de lângă casă sau pe loturile de pe dealuri măcar un nuc. Și asta pentru că acest pom fructifer a devenit deja de multă vreme emblema R. Moldova, iar miezul de nucă este consumat pe toate continentele, având și diverse beneficii pentru sănătatea noastră. De altfel, noi suntem prima țară din lume, care a adoptat o Lege a Nucului, dar care, din păcate, după mai multe modificări suportate, a rămas „nealtoită” și cam fără „ramuri”. Despre aceasta însă ceva mai jos, pentru că acum e sezonul pentru vânzarea și cumpărarea puieților și livădarii sunt preocupați de achiziționarea viitorilor pomi, în speranța că, odată îngrijiți ca la carte, le vor aduce profit.
 
Soiul Pesceanski, unul autohton și cel mai solicitat
 
Oleg Tîrsînă, președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Culturi Nucifere, deține Pepiniera Pomicolă Voinești, fiind și lider pe piață la acest capitol. Contactat de AGROMEDIA, el ne-a povestit că afacerea a lansat-o încă în 1989 și, în 2006, a semnat primul contract de colaborare cu o pepinieră din Franța. Ulterior, între anii 2008-2011, merge la studii în Franța, afacerea fiind gestionată de tatăl său.
 
“Am revenit acasă și am reînviat pepiniera. În primul rând, am mărit gama de soiuri cu specia Pescianscki. E unul autohton și e considerat de horticultori cel mai bun”, ne dă asigurări dl Tîrsînă.
 
E bun pentru că poate fi plantat în diverse locuri, intră pe rod în al 4-lea an de viață. Greutatea medie a unui fruct este de 10,9 – 13,3g, miezul constituie 69,4%. Roada medie este de 3,5-4,0 t/ha. Maturitatea de recoltare a fructelor este atinsă în decada a 3-a lunii septembrie. Este recomandat pentru livezile fermierilor orientați spre producerea fructelor pentru uz intern şi export, mai ales că producţia se încadrează perfect   standardelor europene.
 
Anual, la Pepiniera Voinești înregistrăm un volum de producție de la 50 la 180 mii pomi altoiți și cca 300-400 mii puieți nelatoiți. O cantitate esențială o exportăm la partenerii francezi, restul sunt comercializați pentru horticultorii moldoveni. Per ansamblu, oferta noastră cuprinde cinci soiuri de bază și alte 7-8 pentru nucicultorii amatori. Asociația nostră are în calitate de membri în jur de 80 de persoane juridice și alți 300 de producători individuali. Dintre aceștea, și crescători, și procesatori”, a continuat antreprenorul, care a menționat că cea mai bună perioadă pentru altoire a puieților e sfîrșitul lui februarie – începutul lui aprilie. Luna de “aur” rămâne însă martie.
 
Reticenți față de soiul Chandler
 
Despre afacerile cu pepiniere. Actualmente, putem vorbi despre patru producători mai mari, care au și vechime pe piață, și doi intermediari. Ideea e că majoritatea dintre ei au fost presați de situația de a veni cu un sortiment nou și au manifestat reticență.
 
“Soiul Chandler, care vine din America, cel mai vechi și cel mai popular din toată lumea, căutat și de consumatorii de miez de nucă, m-a pus și pe mine pe gânduri. Era din cauza climei, la noi e una de tip continental și mă întrebam cum se va adapta. Acum a ajuns unul dintre cele mai plantate soiuri din țară. În general, actualmente arealul de cultură a nucului a devenit destul de vast. Apar soiuri rezistente la îngheț și cred că cca 20 la sută din teritoriul mondial este populat de nuci”, menționează dl Tîrsînă.
 
Cât costă puieții de nuci?
 
Prețul unui puiet depinde de lungimea tulpinei și variază între 80 și 160 lei. Categoria de înălțime are patru gradații: 10/20 cm,
20/50 cm, 50/100 cm și
100 cm. Bineînțeles, și de soi, pentru că există specii de colecție. Este vorba de speciile  Ovata și Carpatica, două soiuri de nișă de mare valoare și foarte specifice, care la Pepiniera Voinești sunt produse în cantități limitate și comercializate contra unui preț mai mare. De asemenea, alte două soiuri, recent selecționate - Hector si Rubin - disponibile în cantități și mai mici, deci, vor trebui rezervate din timp.
 
Am ajuns la Legea Nucului, cu o valoare mai degrabă simbolică, ca una funcțională. După noi, și Chile a venit cu un asemenea act legislativ. Cât de activă este legea acolo, nu știm, adevărul e că moldoveanul își face propriile reguli și oricine vrea să planteze o livadă de nuci, e în drept să o facă. Fără licență de activitate și fără a fi dator la nimeni. Pentru că de veacuri, neamul nostru e legat prin sânge de acest pom. Și nucul din fața casei părintești a fost și va rămâne unul sfânt!
 
 
loading ...