EȘTI LEGUMICULTOR? Vezi AICI cele mai utile sfaturi pentru luna februarie
31 jan 2022
Ultima lună de iarnă este, de fapt, una dintre cele mai importante atunci când vorbim despre legumicultori. Pentru că anume acum fermierii sunt concentrați pe creșterea răsadului care, ulterior, va fi plantat în sere și va da roadă bună de roșii, castraveți, ardei grași, pepene verde, vânătă etc.
Specialiștii vin cu cele mai utile recomandări. Așadar, a început luna când se realizează verificarea periodică a legumelor din spaţiile de depozitare puse la păstrare peste iarnă. În același timp, se eliberează terenul de zăpadă și se zvântă pământul. Semințele sunt verificate și expediate la laboratoarele specializate. Tot acum, sunt produse răsadurile şi se pregăteşte materialul de plantare pentru culturile timpurii (ridichi, spanac, salată, varză timpurie etc.)
Nu uitați și de confecționarea răsadniţelor pentru replantare, dar și de dezinfectarea amestecurilor de pământ. Pentru roșiile timpurii, la 20 februarie începe perioada optimă de semănat. În această lună se mai pregătesc tuberculii de cartofi timpurii pentru pre-încolţire.
Ion Manole este un fermier de la Cantemir, care cultivă legume și în seră, dar și pe teren deschis. Solicitat de AGROMEDIA, el ne-a povestit că acum este perioada în care întreaga atenție este rezervată pentru pregătirea răsadului. Gestionează două hectare de sere și cca 40 hectare de teren agricol deschis. Afacerea cu legumele a lansat-o acum cinci ani și, printre soiurile de roșii, pe care le cultivă, se numără hibridul Sandolini și Moto, iar la castraveți – soiul Concord.
Cum se crește răsadul? Cu căldură, ținut în “solariu”, unde temperaturile nu sunt mai mici de +14 grade.
“E perioada când stăm cu ochii în patru. Drept combustibil, folosim motorina. Anul trecut, am investit în ardere peste 30 mii lei. Răsadul crește în 30-40 de zile. Cel de castraveți, o perioadă mai scurtă decât cel de tomate. Concurența e mare, pentru că la Cantemir consumatorii preferă legume ecologice și de calitate”, a menționat Ion Manole.
În câmp, muncitorii au demarat procesul de distribuirea îngrășămintelor naturale. De acolo, vor recolta ceapă, ardei verzi, varză și multe alte vitamine.
Top știri
CE TREBUIE SĂ FACĂ APICULTORII ÎN STUPINE PENTRU A EVITA ROIRILE? Cum poate fi întrerupt roitul?
22 apr 2022
TEHNICA ÎNLOCUIRII REGINELOR. Greșeli frecvente pe care le fac apicultorii
02 mai 2022
DAVID BECKHAM S-A APUCAT DE APICULTURĂ. Fostul fotbalist intenționează să lanseze o afacere cu miere organică
06 mai 2022
EVODIA – SPECIA SALVATOARE A APICULTORILOR. Acest copac nu are concurenți la volumul de miere livrat
29 apr 2022
SEZON NOU, PROBLEME VECHI. MII DE ALBINE GĂSITE MOARTE LA O STUPINĂ. Motivul: Tratamente chimice în livezi
19 apr 2022
Din aceeași categorie
ÎNCEPE SEZONUL CĂPȘUNELOR CRESCUTE ÎN CÂMP DESCHIS. Prețurile rămân în continuare mari
17 mai 2022
INSPECTORII ANSA, INSTRUIȚI DESPRE EVALUAREA CONFORMITĂȚII FRUCTELOR ȘI LEGUMELOR PROASPETE
13 mai 2022
FERMIERII MOLDOVENI, INTERESAȚI DE INSTALAREA SISTEMELOR ANTI PLOAIE ȘI ANTI ÎNGHEȚ ÎN PLANTAȚIILE DE CIREȘ
13 mai 2022
TURCII VOR SĂ CUMPERE MERELE MOLDOVENEȘTI PENTRU A LE EXPORTA ÎN INDIA
13 mai 2022
CEI MAI PERICULOȘI DĂUNĂTORI AI PRUNULUI
11 mai 2022
EȘTI LEGUMICULTOR? Vezi AICI cele mai utile sfaturi pentru luna februarie
EȘTI LEGUMICULTOR? Vezi AICI cele mai utile sfaturi pentru luna februarie
EȘTI LEGUMICULTOR? Vezi AICI cele mai utile sfaturi pentru luna februarie