FĂRĂ TAXE VAMALE, PE PIEȚELE EUROPENE. Moldova ar putea exporta mai multe prune, struguri și alte produse agricole

09 jun 2022
Comisia Europeană a propus astăzi un regulament care să permită un acces temporar îmbunătățit pe piață pentru restul de șapte produse din Moldova, care sunt încă supuse cotelor tarifare la intrarea în UE. Aceasta este o demonstrație a solidarității UE menită să ajute Moldova să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, rezultată din războiul nejustificat de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, se menționează în comunicatul oficial al Comisiei Europene.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , a declarat: Agresiunea neprovocată și nejustificată a Rusiei afectează grav nu doar economia Ucrainei, ci și pe cea a vecinilor săi și ai noștri, în cazul de față, a Moldovei. Decizia de astăzi, prin care șapte cote pentru exporturile agricole moldovenești cheie au fost mai mult decât dublate, reprezintă un răspuns concret al solidarității UE.

Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și Comisarul pentru Comerț, Valdis Dombrovskis , a declarat:  Capacitatea Moldovei de a face comerț extern a fost afectată de războiul brutal și ilegal al Rusiei. Prin facilitarea accesului la piață pentru produsele agricole cheie, UE ajută Republica Moldova să-și redirecționeze comerțul afectat. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, sprijinind reziliența economică a țării în actualele circumstanțe dificile. UE acționează din nou pentru a sprijini o țară vecină europeană.”

Comisarul european pentru agricultură, Janusz Wojciechowski , a declarat: Sper că această măsură fără precedent va sprijini producătorii moldoveni în atenuarea pe termen scurt a unora dintre presiunile pieței. Pe termen lung, îi încurajăm pe omologii noștri moldoveni să investească în capacități de procesare și producție cu valoare adăugată mai mare. Creșterea în continuare a calității produselor acestora va contribui la consolidarea poziției producătorilor moldoveni pe piața UE. Suntem pregătiți să oferim asistență tehnică în acest sens.

Practic, toate produsele moldovenești pot intra deja în UE fără tarife în cadrul zonei de liber schimb Aprofundat și Cuprinzător UE-Moldova (ZLSAC).

Măsurile propuse acoperă restul de șapte produse pentru care exporturile din Moldova în UE nu sunt încă pe deplin liberalizate: prune, struguri de masă, mere, roșii, usturoi, cireșe și suc de struguri. Regulamentul dublează cu mult – pe durata unui an – cantitatea acestor produse care pot fi importate fără tarife din Moldova în UE. Potențialele volume fără tarife vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane EUR, inclusiv aproximativ 10 milioane EUR de prune și 27 de milioane EUR de struguri de masă.

Liberalizarea suplimentară a importurilor în UE va ajuta producătorii și exportatorii moldoveni să depășească pierderile de piață pe care le-au suferit ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Împreună cu accesul sporit la transportul rutier în UE (în prezent în curs de negociere între Moldova și UE), liberalizarea ar trebui să faciliteze considerabil exportul de produse moldovenești către și prin UE. În plus, suntem deschiși să discutăm despre liberalizarea reciprocă ulterioară, care ar face ca UE și Moldova să avanseze încă un pas în direcția liberalizării depline a comerțului.

Propunerea trebuie acum analizată și aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.
 

FĂRĂ TAXE VAMALE, PE PIEȚELE EUROPENE. Moldova ar putea exporta mai multe prune, struguri și alte produse agricole

FĂRĂ TAXE VAMALE, PE PIEȚELE EUROPENE

Moldova ar putea exporta mai multe prune, struguri și alte produse agricole

FĂRĂ TAXE VAMALE, PE PIEȚELE EUROPENE. Moldova ar putea exporta mai multe prune, struguri și alte produse agricole

loading ...