Miraculoase, un pic egoiste, dar deloc capricioase – sunt, dragi prieteni, principalele caracteristici ale pomușoarelor de goji, despre care se spune că, odată consumate mai mult timp, ajung să facă minuni cu organismul nostru. Sunt, dacă vreți, un fel de elixir al tinereții și pot fi mâncate proaspete, uscate, congelate, în sucuri și gemuri. Fructul goji este denumit si fructul longevitatii și e o adevărată comoară în Tibet. Localnicii îl consumă din plin, motiv pentru care sunt una dintre cele mai sănătoase populații din lume, speranța de viață în rândul tibetanilor fiind de 100 ani.
Fructele de goji au câștigat popularitate în ultimii ani și au devenit foarte apreciate. Sunt consumate deshidratate și sunt folosite în medicina naturistă, dar și în cosmetică. Deși au început să fie cultivate în țara noastră de relativ scurtă vreme, sunt bine adaptate și pot aduce profituri mari cu eforturi și investiții relativ mici.
La Chirileni, Ungheni, antreprenoarea Elenei Vetrici, cultivă aceste pomușoare din anul 2015, fiind cel mai mare producător al pomușoarelor de goji – cu 6 ha - și este singura care deține o pepinieră autorizată pentru cultivarea și comercializare puieților de goji. În 2015, aducea primele 200 plante din România. Atunci avea 6 ha de plantații de căpșune și a sădit puieții de goji pentru consum propriu.
“Soiul se numește “Miracol” și abia în 2018 a fost înregistrat în Registrul de Stat. Am auzit despre efectele benefice pe care le au asupra organismului nostru de la soră-mea din Italia și mi-am zis de ce să le procur, dacă le pot crește și singură?”, a declarant Elena Vetrici.
Particularitățile culturii de goji
Goji se plantează pe soluri permeabile, în zone însorite, iar la un hectar sunt necesari între 3.000 și 3.500 de arbuști. Distanța de plantare pe rând este de 1,5 m și de 2 m între rânduri, însă în cazul culturii semi-intensive este recomandat să lăsăm 2 m – 2,5 m distanță între rânduri. Perioada recomandată pentru plantarea arbuștilor de goji este toamna sau primăvara devreme.
Goji începe să înflorească în mai și rodește din iunie până în octombrie-noiembrie. Este sensibil la temperaturi extreme, însă rezistă, totuși până -25 de grade Celsius și până la +40 de grade Celsius. Sunt necesare circa 2-3 udări pe lună, în timpul verii. Cultivatorii trebuie să acorde o grijă sporită buruienilor și să acționeze prin erbicidări.
Prețul acestora în formă proaspătă – 200 lei/kg, uscate – 500 lei.